Учені знайшли сліди стародавніх ритуалів мая на благословення

29.04.2024   23:31    265

Учені знайшли на майданчику для гри в м’яч мая в Мексиці сліди церемоніальних рослин. Стародавні люди використовували їх для ритуалів. Дослідження опубліковано в журналі PLOS One.


Археологи зробили відкриття під час проведення польових робіт у колись стародавньому місті мая Якснохка на півострові Юкатан. Під час розкопок вони помітили темну пляму в ґрунті та зібрали її зразки.

Останні новини:  Науковці з’ясували, що знаходиться за межами видимого Всесвіту

Повернувшись до лабораторії, дослідники провели аналіз ДНК навколишнього середовища ґрунту. Вони використовували метод, який передбачає збір зразків у герметичних, кріогенних трубках, щоб зберегти їх під час транспортування в лабораторію. Щоб зберегти зразки, дослідники застосували розчин RNAlater, який допомагає пригнічувати ріст бактерій у ґрунті.

Аналіз показав, що пляма насправді була залишком чотирьох типів рослин. Стародавні мая використовували їх “для проведення ритуалів і лікування”, розповіли вчені Університету Цинциннаті. Серед них xtabentun, а також ланцерій і перець чилі. Рослини були загорнуті в листя іншої рослини.



Зв’язку рослин, поховану на стародавньому майданчику для гри в м’яч мая в Мексиці, могли помістити туди в рамках ритуалу.

“Сьогодні ми думаємо про майданчики для гри в м’яч як про місце для відпочинку, але мая також вважали їх священними. Вони поклали згорток, поки будували майданчик для гри в м’яч, як підношення богам, щоб дати їм знати, що вони змінюють ландшафт, і благословити його”, – розповіли вчені.


cikavosti.com

Останні новини:  Астероїд пролетів над Землею на відстані нижчій, ніж знаходяться супутники (відео)