У Білорусі до списку «екстремістів» внесли музикантів Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року

13.04.2024   15:00    308

Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до списку «екстремістів» музикантів гурту Nizkiz, чия пісня стала гімном протестів 2020 року.

Про це повідомляє білоруський інтернет-портал «Зеркало», передає Укрінформ.


За даними правозахисного центру «Весна», йдеться про музикантів Олександра Ільїна, Сергія Кульшу та Дмитра Халявкіна. Також стало відомо, що у березні їх засудили до «домашньої хімії» (без направлення до виправної установи відкритого типу).

Музикантів було затримано вранці 5 січня. Пізніше всіх трьох звинуватили у «розповсюдженні, виготовленні, зберіганні, перевезенні інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності або такої, що пропагує таку діяльність» (ч. 2 ст. 19.11 КпАП). Спочатку їх судили за адміністративними статтями, а згодом перевели до СІЗО у рамках кримінальної справи.

Останні новини:  Допомога Китаю Росії у війні проти України є неприйнятною, — Білий дім

Правозахисники визнали музикантів політв’язнями.



Розгляд справи музикантів гурту Nizkiz розпочався 19 березня у суді Жовтневого району Мінська. Ільїна, Кульшу та Халявкіна звинуватили за ч. 1 ст. 342 КК (Організація та підготовка дій, що грубо порушують громадський порядок, або активну участь у них) за участь в акціях протесту у 2020 році.

За даними волонтерів «Весни», вирок артистам було винесено 20 березня, але тоді не було відомо, як їх покарали.

Останні новини:  В Індонезії аварійно сів літак: загорівся двигун

«Олександр Ільїн, Сергій Кульша та Дмитро Халявкін були засуджені до 2,5 року обмеження волі без направлення до виправної установи відкритого типу («домашня хімія»)», — повідомив у п’ятницю, 12 квітня, телеграм-канал MAYDAY TEAM.



Nizkiz — рок-група з Могильова, заснована у 2008 році. Репертуар складається з авторських пісень російською та білоруською мовами. Гурт був постійним гостем на великих фестивалях у Білорусі. У 2020 році Nizkiz випустила пісню «Правила», кліп на неї знімали на одному із маршів проти Олександра Лукашенка. Ця пісня та кліп стали однією з найвідоміших композицій про протести 2020 року у Білорусі.

Останні новини:  NASA призначило першого керівника з питань штучного інтелекту

Фото: Flickr / Oli Zitch


news-xl.net