Qualcomm анонсувала чіп Snapdragon X Plus із найшвидшим у світі NPU

25.04.2024   23:25    280


Ще в жовтні Qualcomm представила чіп Snapdragon X Elite, який має намір конкурувати з Apple Silicon. Сьогодні компанія представила ще одну пропозицію з лінійки Snapdragon X, Snapdragon X Plus. Як випливає з назви, це більш доступна і трохи менш потужна версія Snapdragon X Elite. Очікується, що обидва чіпи стануть доступними для ноутбуків з Windows-on-Arm у середині 2024 року.


Qualcomm акцентувала увагу на можливостях ШІ нових чіпів серії Snapdragon X

Чіп Snapdragon X Plus оснащений загалом 10 спеціальними процесорними ядрами Oryon виробництва Qualcomm. За даними компанії, ЦП забезпечує підвищення продуктивності на 37% при меншій потужності на 54% порівняно з «конкурентами». Однак далі компанія не стала описувати свою «конкуренцію».



Ще один аспект, на який наголошує Qualcomm, — потужний NPU чіпа та можлива продуктивність у задачах, пов’язаних із ШІ на пристрої. Повідомляється, що чіпи серії Snapdragon X оснащені «найшвидшим у світі NPU для ноутбуків». Потужність виділеного процесора Qualcomm Hexagon NPU оцінюється в 45 TOPS (трильйонів операцій в секунду), що, за словами компанії, запропонує безпрецедентну продуктивність, ефективність і можливості штучного інтелекту на пристрої для ПК з Windows.



Очікується, що всі ці можливості штучного інтелекту на пристрої дозволять розробникам додавати різноманітні нові та захоплюючі функції до програм, які, своєю чергою, значно полегшать життя. З усім тим, для цього потрібні більше, ніж просто потужні чіпи, і нам доведеться почекати на реалізацію функцій.

Останні новини:  Motorola готує смартфон Moto G85 для європейського ринку

Qualcomm продемонструвала можливості ШІ цього чіпа за допомогою генерації коду в «Visual Studio Code» від Codegen. Це програма, призначена для допомоги розробникам, генеруючи нові рядки коду в режимі реального часу за допомогою генеруючого ШІ на пристрої. Компанія також продемонструвала створення музики з текстових підказок в Audacity та автоматичний переклад мови в живі субтитри в OBS Studio.

Останні новини:  Redmi Note 11T Pro отримав фінальну версію HyperOS

Чіп Snapdragon X Plus нещодавно з’явився в списку GeekBench ML, який працює на загадковому пристрої з 16 ГБ пам’яті. Кодова назва пристрою передбачає, що це може бути ноутбук Surface, Surface Pro 10.


portaltele.com.ua