Пам'ятки неоліту в Ірландії можуть позначати шлях до неба

28.04.2024   15:05    562

Скупчення з п’яти величезних споруд кам’яного віку в графстві Віклоу, Ірландія, можливо, було збудоване як засіб окреслення шляху, яким душі померлих піднімаються до вічного царства. Відомі як пам’ятники cursus, ці споруди надзвичайно рідкісні в Ірландії, але відносно поширені у Великій Британії, хоча археологи ще не до кінця розуміють їхню функцію.


Складаючись з двох видовжених ровів або ліній дерев’яних стовпів, курсові пам’ятники зазвичай простягаються від 100 до 350 метрів (328-1,150 футів), але іноді можуть досягати неймовірних 10 кілометрів (6,2 милі) в довжину. З’явившись в епоху неоліту, вони були знайдені в межах деяких з найвідоміших доісторичних пам’яток Європи, включаючи Стоунхендж.

Останні новини:  Гігантський Астероїд Apophis максимально наблизиться до Землі у 2029 році

В Ірландії, однак, пам’ятники курсусу нечисленні, лише поодинокі ізольовані пари, знайдені тут і там. Однак у 2022 році дослідники використали технологію дистанційного лазерного зондування, щоб виявити перше відоме в країні скупчення курсусів, що складається з п’яти окремих пам’ятників у місці під назвою Балтінгласс.



Описуючи стародавній квінтет у новому дослідженні, Джеймс О’Дрісколл з Абердинського університету пояснює, що оскільки пам’ятники курсусу здебільшого позбавлені внутрішніх особливостей чи артефактів, вони вважаються одними з “найзагадковіших доісторичних пам’яток в Ірландії та Британії”.

У Балтінгласі, однак, кластер курсивів має кілька ключових характеристик, які можуть дати певні підказки щодо його функції. Наприклад, чотири з п’яти пам’ятників зорієнтовані на головні сонячні події: два з них спрямовані на схід сонця в день літнього сонцестояння, а ще одна пара – на схід сонця в день осіннього рівнодення.



Три з пам’ятників також вирівняні зі значними поховальними комплексами, які неможливо побачити, поки не вийдеш за межі кривої – така особливість дизайну, на думку О’Дрісколла, можливо, була навмисною.

Останні новини:  Шансів немає навіть у тарганів: яка істота переживе всіх на Землі
Візуалізації пам’яток курсивного письма, створені за допомогою моделей затінення пагорбів та простого місцевого рельєфу.

Розмірковуючи над тим, як могли використовуватися колосальні споруди, автор припускає, що похоронні процесії могли просуватися вздовж кожного з пам’ятників курсусу, перш ніж покласти померлих в одному з могильників. Таким чином, “курсус міг фізично окреслити остаточний шлях померлих, де вони залишали землю живих і приєднувалися до предків за видимим горизонтом”.

Розвиваючи свою теорію, О’Дрісколл стверджує, що “схід сонця безпосередньо за цими поховальними комплексами, якщо дивитися на нього зсередини курсору у важливі моменти року, міг символізувати останню подорож померлого з землі живих до небес”.

Останні новини:  Вчені знайшли в Адріатичному морі затоплений світ

“Таким чином, прокляття може підкреслювати символічні зв’язки і шляхи, які з’єднували живих і мертвих”, – підсумовує він.



nnews.com.ua