Антигіпертензивні препарати підвищили ризик переломів у літніх людей

30.04.2024   16:00    418

Дослідження американських учених показало, що початок прийому антигіпертензивних препаратів пов’язаний з підвищеним ризиком переломів і падінь у літніх людей у будинках для літніх людей. Однак, як повідомляється в статті JAMA Internal Medicine, ці ризики були значно вищими серед пацієнтів із деменцією і вищими вихідними показниками артеріального тиску.


by @rawpixel.com

Травми вважаються п’ятою за значимістю причиною смертності серед літніх людей, і дві третини таких травм припадає на падіння. Понад чверть падінь призводять до серйозних травм, а від 10 до 15 відсотків – до переломів, госпіталізації або летального результату. При цьому відомо, що деякі ліки являють собою модифікований фактор ризику падінь. Наприклад, препарати, що знижують артеріальний тиск, можуть посилити ортостатичну гіпотензію, за якої різке приведення тіла у вертикальне положення призводить до падіння тиску, – а це одна з основних причин багатьох падінь, а отже, переломів. Однак наразі є мало даних, що підтверджують зв’язок між початком антигіпертензивної терапії та ризиком переломів у літніх пацієнтів.





Тому вчені з кількох наукових центрів під керівництвом Чінтана Дейва (Chintan Dave) з Ратгерського університету провели ретроспективне когортне дослідження зв’язку між антигіпертензивною терапією та ризиком переломів і падінь у будинках для літніх людей. Загалом у дослідження включили 12942 випадки початку антигіпертензивної терапії та 51768 контрольних учасників.

Останні новини:  Чому знижується рівень лейкоцитів в організмі

Частота переломів (на 100 людино-років) у групі, яка приймала антигіпертензивні препарати, становила 5,4 порівняно з 2,2 у контрольній групі. Цей результат відповідав скоригованому відношенню ризиків 2,42. Застосування антигіпертензивних препаратів було пов’язане зі збільшенням ризику тяжких падінь, які потребують відвідування відділення невідкладної допомоги або госпіталізації (співвідношення ризиків 1,80) і виникнення непритомності (співвідношення ризиків 1,69).

Останні новини:  5 продуктів харчування проти зайвого жиру на животі

Серед пацієнтів із деменцією застосування антигіпертензивних засобів було пов’язане з вищим ризиком переломів (відношення ризиків 3,28). Також цей ризик підвищувався серед пацієнтів із систолічним артеріальним тиском 140 міліметрів ртутного стовпа і вище.

На думку вчених, ці результати свідчать про те, що вживання антигіпертензивних препаратів у літніх людей слід розглядати як значущий модифікований фактор ризику переломів і падінь. Однак через вагомий внесок змішувальних факторів необхідні додаткові дослідження.

Останні новини:  Медики назвали симптоми каменів в нирках, які небезпечно ігнорувати


cikavosti.com