Як вибрати відповідний паяльник

36

У побуті паяльники використовують для ремонту різноманітної техніки та приладів, металевого посуду, електроніки та для роботи з мікросхемами. Для виконання різних задач потрібно користуватись приладом відповідної потужності. У цій статті розглянемо види та типи паяльників та основні критерії вибору.

Джерело: res.ua 

Навіщо потрібен паяльник?

В сучасному світі технологій неможливо обійтись без такого простого приладу, як паяльник. Він потрібен для з’єднання елементів з використанням розігрітого припою.

В побуті використовується майже на кожному кроці: для ремонту техніки, паяння дротів, мікросхемам, радіаторів і т.д. Щоб користуватись приладом, не потрібно багато знань та навичок, достатньо дотримуватись елементарної техніки безпеки під час паяння. Окрім побуту, існує багато інших сфер, де використовують паяльники:

  1. Приладобудування.
  2. Електротехніка.
  3. Засоби зв’язку.
  4. Ремонтні та монтажні роботи.
  5. Промислове виробництво труб, листових матеріалів.
  6. Зварювання пластмас (металопластикових труб).
  7. Нанесення візерунків на вироби зі шкіри.
  8. Ювелірні роботи.
  9. Пайка та різка скла.
  10. Ремонт автотехніки і т.п.

В магазинах сьогодні можна знайти безліч приладів різної потужності, виробників та типу нагріву. В цьому різноманітті дуже важко знайти паяльник для конкретних цілей. Тому варто спочатку розібратись, які вони бувають та для чого потрібні.

GJnlaIAVeDCmN7pQMHEk2v6D2AsCRZS4CXvimA2vsaLOB5wKv2OBOnl-rtj_1V9cGwqrAodb0LyVO4rCe3ftwxcofnvOqTIRZCNGya-JhH2NIGA8rR3PEaxPai8CnTJkjcJcwUQ-XY-ShcnUXYvkPyc

Джерело: res.ua 

Основні види паяльників

Паяльне обладнання розрізняють за:

  1. Типом нагріву бувають: імпульсні, керамічні, ніхромові або з індукційною котушкою.
  2. Живленням: електричні, акумуляторні, газові.
  3. Потужністю: 10 Вт (для мікросхем), 20-40 Вт (для побуту, радіодеталей, плат), 50-80 Вт (для проводів, радіотехніки, електроустаткування), 60 Вт (універсальний), 100 Вт (для труб, великих виробів та товстих дротів).
  4. Конструкцією: пінцети, пістолети, стрижневі, паяльні станції, з контактним нагрівом, з автоподачею припою, демонтажні прилади.
Останні новини:  Kia Sportage - оптимальний автомобіль для великого міста

В цілому паяльники можна поділити на 4 основних види:

  1. Стандартні — використовують в ремонті електроніки. Вони працюють з постійною температурою і підходять для простих задач з паянням.
  2. З регулюванням температури — застосовуються у вирішенні більш професійних задач, мають регулятор температури для різного типу робіт.
  3. Газові — використовуються для зовнішніх робіт або там, де потрібна мобільність.
  4. Паяльні станції — промислові системи з регулятором температури та спеціальною підставкою. Часто оснащуються функцією продування повітря.

Паяльник будь-якого типу має декілька основних компонентів: жало (насадка), нагрівач, шнур та тримач.

ZE_vKaeVk9nQvK9h551xbgrSp68_4oM8pnmcKcQTxhD8kl4A4eZ0KSI0bT2vbXLv9DawxIXk3rAHMWiNWd_KabFzKwMYDFvUgSqt3HCTQEonzqBOxLYIyXE3ujkBsPEyanpvzXdA4g6NSvMeBAuP5so




Джерело: res.ua 

Типи паяльних насадок

Паяльні насадки — це змінні частини приладу, які контактують з паяними деталями та припоєм. Вони передають тепло від нагрівального елемента до точки паяння. Насадки бувають різної форми, розміру, матеріалу та покриття. Вибір типу наконечника залежить від задач.

Основні типи насадок:

  1. Конусні. Найбільш поширений тип жала для паяння у продажу. Має конусну форму і дозволяє точно контролювати розмір і точність розплавлення припою. Використовується для роботи з дрібними деталями. Маркування позначається буквою В, число перед нею означає діаметр. Чим діаметр більший, тим наконечник тупіший.
  2. Голка (з гострим кінцем). Схожа на попередній тип, проте має гострішу форму. Його використовують для пайки найменших елементів. Наконечник не дуже добре проводить тепло і часто прилипає до плати, швидко гріється та охолоджується. Маркування: SB або I.
  3. З плоским кінцем (лопатка). Підходить для робіт великої площі для пайки великих деталей.
  4. Капля. Має попит через те, що переносить каплю припою на наконечнику. Використовується у паянні радіоустановок і там, де потрібна висока точність.
  5. Вигнута. Використовується досить рідко, в більшості випадків для паяння в труднодоступних місцях.
Останні новини:  Как выбрать посуду для ресторана, кафе или бара

Розмір насадки необхідно обирати залежно від паяної деталі. Це забезпечує найкращу передачу тепла. Наконечники виготовляють із бронзи, сталі, міді, кераміки та інших теплопровідних матеріалів. Зовнішній шар покриття може бути із нікелю, заліза, хрому, срібла, олова і т.д.

Щоб обрати відповідну насадку, треба враховувати тип паяльника, розмір та матеріал деталей, вид паяння, температуру, який припій та флюс використовується. Жало повинно відповідати параметрам самого паяльника.

x0DGRLj3NWKF5RyhL1-cIQmbuy_YwIhi44F_w4XM7FW3Lf4aqIPczw7_lTYo0THLSa_dFotN-EPtbfoM8-aB9BDnG9HJQ-FOioi4LfUpiwTpbOJlyh9OsXf7BmcXewGG1dAsje6_-6FNH968kBXpoKw

Джерело: res.ua

Який паяльник для паяння вибрати?

Від правильно підібраного паяльника залежить якість готової роботи та ваш комфорт під час виконання задач.

У своєму виборі спирайтесь на такі параметри:

  1. Вид робіт.
  2. Потужність.
  3. Наявність функції регулювання температури.
  4. Вид наконечника, діаметр, форма та матеріал.
  5. Тип нагріву.
  6. Рівень вашого досвіду.
  7. Бюджет.

Для домашнього використання оптимальними вважаються стрижневі паяльники з потужністю 40-60 Вт, з керамічним або ніхромовим нагрівачем, з плоскою або конічною насадкою з міді або бронзи з покриттям. Такі паяльники забезпечують гарну теплопровідність, стійкість до окислення, зручність роботи та доступну ціну.

Останні новини:  Тепловізори iRay інновації, що відкривають нові горизонти

b3y3ysQ5YqQtgP8lkUsi00JoJiRr2eOBkiRV_uuzSA4cX0g-nzkcQhPK27zbjw1wCUJQGziFgcFbLGXKy1xxUlqSQtpFygeErPKByiUiZF1QalOuNCkvyXBhqu4TOnWMhEtoxT6lH9mYr-nMzG_dt8I

Джерело: res.ua

Як вибрати найкращий паяльник для ваших потреб?

  1. Вид робіт. Перш за все варто визначитись, які роботи будь виконуватись за допомогою приладу. Якщо ви займаєтеся ремонтом електроніки, особливо з маленькими елементами та мікросхемами, краще обирати паяльник з тонкою насадкою. Для робіт з дротом або паяльними з’єднаннями може знадобитися потужніший паяльник.
  2. Потужність та контроль температури. Залежно від виконуваних робіт слід обирати відповідну потужність паяльника (від 10 Вт і вище). Температурний контроль має значення, якщо ви працюєте з різними матеріалами, де важлива точність регулювання температури.
  3. Якість і надійність. Від якості паяльника буде залежати термін його експлуатації. Краще обирати пристрої відомих перевірених брендів, які надають гарантію на свою продукцію.
  4. Наявність компонентів та запчастин. Перед покупкою варто впевнитись, що до цього паяльника легко підібрати насадки та компоненти для роботи.
  5. Бюджет. Один з головних факторів, який впливатиме на вибір. Прилад повинен бути доступним за ціною, але при цьому виконувати необідні вам функції.

Магазин Res.ua пропонує найкращий вибір якісних паяльників. Його консультанти допоможуть вам підібрати оптимальний варіант для ваших потреб залежно від бюджету!