У США закликали українські спецслужби припинити атаки на НПЗ рф

22.03.2024   19:04    398

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах. Вашингтон заявив Києву, що атаки дронів можуть призвести до зростання цін на нафту і спровокувати заходи у відповідь.

«Неодноразові попередження з Вашингтона були адресовані високопосадовцям СБУ та управління військової розвідки, відомого як ГУР», – пише Financial Times з посиланням на джерела.

Останні новини:  Індія отримала від Росії останню партію ПЗРК «Ігла-С»: налагоджує їх внутрішнє виробництво

«Білий дім дедалі більше розчаровується зухвалими атаками українських дронів» по російській нафтовці, пише газета.

Вашингтон турбує, що ціни на нафту цього року й так зросли приблизно на 15% до 85 доларів за барель.

«Це призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає свою кампанію з переобрання», – йдеться у статті.



«Ніщо не лякає чинного американського президента більше, ніж зростання цін на пальне в рік виборів», – сказав Боб МакНеллі, колишній радник Білого дому з енергетики.

Останні новини:  У Європі різко скорочують розмір допомоги українським біженцям: де платитимуть менше

Друге побоювання американців – «Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід».

Сюди входить, зокрема, трубопровід, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Його використовують західні компанії, включаючи ExxonMobil та Chevron.

З 2022 року сталося як мінімум 12 нападів на великі російські нафтопереробні заводи і як мінімум дев’ять цього року, а також кілька терміналів, складів і сховищ.




newformat.info

Останні новини:  Пісторіус запросив ще 3,8 млрд євро для України