Як відбувається узаконення самобуду?

31

Нерухомість без документів несе за собою певні проблеми. Серед них – неможливість продажу нерухомості або проведення будь-якої іншої нотаріальної операції. Іншими словами, мова йде про необхідність узаконення самочинного будівництва.

Що ж таке самочинне будівництво? Це будівельні роботи, які були розпочаті без отримання необхідних дозвільних документів. Варто зазначити, що процедури отримання дозволу до 1992 року не існувало, отже, не треба було вводити об’єкти нерухомості в експлуатацію. Для такої нерухомості передбачено спрощений порядок узаконення самобуду. Достатньо технічного паспорта. У всіх інших випадках не обійтись без процедури узаконення самовільного будівництва. Про відповідальність за самобуд більш детально можна прочитати в цій статті https://prikhodko.com.ua/poslugy/neruhomist-i-zemelne-pravo/uzakonennya-samochynnogo-budivnycztva/

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Законодавство щодо самовільного будівництва та його узаконення в Україні

Для початку більш детально обговоримо питання самовільного будівництва. Самобуд – це:

  1. Будівля, яка збудована на земельній ділянці, яка за цільовим призначенням для цього не призначена.
  2. Будівництво розпочалося без наявності декларації щодо початку будівельних робіт.
  3. Будівництво супроводжується істотним порушенням чинних будівельних правил та норм.

В статті 376 Цивільного кодексу України міститься офіційне визначення поняття «самочинного будівництва».

Узаконення самочинної будівлі – це тривалий юридичний процес, результатом якого являється здійснення державної реєстрації права власності на об’єкт нерухомості.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Якщо своєчасно не легалізувати самочинне будівництво, передбачена наступна юридична відповідальність:

  1. Штрафні санкції.
  2. Попередження.
  3. Примусове знесення самобуду.

Окрім цього, власник нерухомості не зможе повноцінно реалізувати своє право власності. Зокрема, неможливо під’єднати будинок до інженерних мереж.

Етапи узаконення самобуду 




Саме тому найкращим рішенням стане узаконення самочинного будівництва. Для цього краще за все скористатися допомогою досвідчених юристів.

Серед основних етапів узаконення самочинного будівництва:

  1. Технічне обстеження об’єкта нерухомості

Ця процедура передбачає огляд стану головних конструктивних елементів: клас наслідків, загальні заміри будинку та ін. Результат технічного обстеження об’єкта нерухомості – отримання будівельного паспорта.

  1. Декларація
Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Обов’язковий етап – отримання декларації про  готовність введення об’єкта в експлуатацію. Він має підкріплюватися реєстрацією та наявністю правовстановлюючого документа на земельну ділянку (договір, державний акт, свідоцтво).

  1. Реєстрація права власності

Для реєстрації права власності треба підготувати наступні документи: заява про реєстрацію, декларація про готовність введення об’єкта нерухомості в експлуатацію, технічний паспорт, письмова заява співвласників.

Строк розгляду документів – 5 робочих днів. При успішному проходженні процедури Ви отримаєте витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Це підтвердження реєстрації права власності на об’єкт нерухомості.

(82%, 2652)