Правила вибору рентген-апарату: поради спеціалістів

18

Якісна та своєчасна діагностика — запорука успішного та ефективного лікування. Ось чому рентгенівський апарат сьогодні потрібен практично в кожній лікувально-діагностичній установі. Він являє собою один із видів джерел іонізуючого випромінювання, що використовуються в радіографічному контролі. Неправильний вибір установки в кращому випадку збільшить часові витрати, а в гіршому — не дозволить якісно проводити обстеження. Визначимо ключові параметри, на які потрібно дивитися при покупці рентгенівського апарату.

Особливості діяльності медичного центру

Вибирати рентген-установку необхідно, враховуючи спеціалізацію медичної установи. Насамперед потрібно визначити, які дослідження будуть проводитися за допомогою обладнання, а також врахувати такі фактори:

  • виділений бюджет;
  • площу кабінету, де планується встановлення пристрою;
  • потрібні функції;
  • умови експлуатації;
  • заплановане навантаження;
  • вік та інші особливості пацієнтів — тяжкохворі, післяопераційні, з обмеженнями у переміщенні, діти та ін.
Останні новини:  Имплант зуба в Грузии: полное руководство и лучшие клиники от каталога Мадлоба

Відповівши на ці запитання, керівництву клініки легше підібрати обладнання, яке найбільше відповідає його вимогам.

Конструктивні особливості рентгенівського обладнання

Рентгенологічні установки можуть відрізнятися розмірами та формою. Відповідно існують такі їх типи:

  1. U-дуга. Головна особливість такої моделі полягає в тому, що випромінювач і детектор розташовані на штативі, котрий обертається. Таку систему можна використовувати в умовах обмеженого простору. З її допомогою реально зробити знімки пацієнту, котрий знаходиться в положенні лежачи.
  2. С-дуга. Основне завдання таких установок — візуалізація під час хірургічних операцій, адже саме від швидкості та точності маніпуляцій залежить результат процедури, операції, втручання. Інше завдання С-дуг просте: отримати знімок під потрібним кутом.
  3. На 2 робочі місця. Такий пристрій має стіл, стійку, генератор і рентгенівську трубку, що кріпиться по-різному. Обстеження пацієнта можна проводити в положенні лежачи і стоячи.
  4. На 3 робочі місця. Використовуючи таке рентген-обладнання, можна провести комплексне обстеження організму та систем органів.
  5. Палатні (мобільні) рентгенівські апарати. Основне призначення таких установок — дослідження нетранспортабельних пацієнтів. Завдяки компактній та продуманій конструкції таке обладнання можна швидко доставити в необхідне місце, а габарити уможливлюють встановлення навіть у лікарняних проходах
Останні новини:  Как выбрать качественные жалюзи для пластиковых окон

Для кабінету рентген-досліджень, операційної варто придбати стаціонарну модель. Якщо потрібен апарат для використання у палатах чи польових умовах, знадобиться портативний пристрій.

Експлуатаційні параметри рентгенологічної техніки

Щоб придбати оптимальну для своїх цілей установку, слід врахувати такі її характеристики:

  1. Потужність генератора. Чим більший цей показник, тим меншу дозу опромінення будуть отримувати пацієнти. При цьому буде високою і якість знімків. Хороший показник для стаціонарного пристрою — 50 кВт.
  2. Тип генератора. У сучасних пристроях він, як правило, є високочастотним. Завдяки цьому можна отримувати якісні знімки.
  3. Теплоємність анода. Такий параметр напряму впливає на довговічність апарату.
  4. Максимальне навантаження. Медустанову відвідують пацієнти з різною масою тіла. Перевищення максимального навантаження призведе до швидкого зношування елементів конструкції.
Останні новини:  Як правильно вибрати продукт для захисту дерева

Ціна такої техніки формується залежно від її функцій, комплектації та виробника.