Етапи будівництва модульних будинків

34

Сьогодні, технології модульного будівництва житлових будинків стають такими ж затребуваними технологіями, як і традиційні. Ще десять років тому модульні конструкції використовувалися лише в якості підсобних приміщень, а сьогодні, завдяки застосуванню унікальних технологій і ексклюзивному дизайну, вони стали популярними абсолютно у всіх категорій користувачів.

У модульних будинках використовуються окремі блоки, які збираються в єдину конструкцію. Блоки мають великі габарити і виготовляються на спеціалізованому підприємстві. Завдяки цьому сам монтаж конструкції займає небагато часу. Блоки можуть бути не тільки зовнішніми, але і внутрішніми, наприклад, для створення кухні, санвузла, вітальні. Термін служби будинків на їх основі становить не менше 70 років.

Не менш важливо при будівництві передбачити монтаж інженерних комунікацій і варіант внутрішньої обробки. У модульних будинках теплоізоляція стін і установка інженерних комунікацій виконується в процесі виробництва блоків. Така технологія дозволяє створювати житлові будинки під ключ за місяць. Вони повністю підготовлені для заселення, а жити в таких будинках можна цілий рік.

Етапи будівництва модульних будинків

Процес будівництва модульних будинків – це їх монтаж в обраному замовником місці. Єдині необхідні будівельні роботи-облаштування фундаменту.



Якщо в будинку не більше 3 поверхів, а ґрунт в місці установки будинку щільний, можна замінити фундамент подушкою, але оптимальний же варіант — фундамент на гвинтових палях, різновидом яких є геошурупи. Попри те, що вага модульних будинків у багато разів менше класичних будівельних конструкцій, до вибору підрядника для облаштування фундаменту, зі зрозумілих причин, варто підійти максимально відповідально. І тут важливі не тільки технології, які він використовує, але і досвід роботи в даній сфері.



Що стосується геошурупів, то вони мають істотні переваги навіть в порівнянні зі звичайними гвинтовими палями: рівномірний розподіл навантаження. Геошурупи не мають лопастей, а навантаження розподіляється по витках різьблення, а не точково, як на лопастевому наконечнику. Хороша стійкість. Геошурупи угвинчуються в ґрунт без його розпушення, тому більш стійкі. Велика частина робіт виробництва будинку виконується в заводських умовах, а до місця монтажу доставляють практично готовий будинок, який збирається як нескладний конструктор. В результаті на створення модульного будинку, повністю готового до заселення, йде не більше 2 місяців.

Отже, основні етапи:

  • Вибір ділянки, створення плану і кошторису.
  • Монтаж фундаменту.
  • Виготовлення модулів.
  • Збірка модулів на місці монтажу будинку.
  • Підключення інженерних комунікацій.

Для постійного проживання будинок піддається додатковому утепленню, оскільки спочатку модулі (в залежності від використовуваних матеріалів) можуть недостатньо добре утримувати тепло.

Переваги та недоліки модульних будинків

Модульні технології в будівництві будинків вже досить популярні і планомірно розвиваються. Однак, для більшості з них характерні наступні недоліки: теплоізоляція схильна до руйнування. Будинок потребує додаткового утеплення і постійному контролю стану утеплювального шару. Матеріали модульних конструкцій при використанні СИП панелей практично не дихають, на відмінність від дерев’яно-каркасних панелей. Для комфортного проживання в модульних будинках повинна бути продумана система вентиляції. Великі розміри модулів. Значні габарити ускладнюють процес доставки будівельних елементів до місця монтажу.

Переваги модульних будинків: мінімальні терміни будівництва. Від початку проектування до здачі будинку «під ключ» потрібно не більше 2 місяців. Для типових проектів цей термін може бути значно меншим. Доступна вартість. Модульний будинок обійдеться не дорожче каркасного будинку. Придатний для цілорічного проживання. Теплоізоляційні матеріали володіють унікальними характеристиками, що дозволяє зберігати тепло в будинку навіть в найхолодніші зими.

Просте масштабування. Площа будинку може бути легко збільшена шляхом замовлення і монтажу додаткових модулів. Мобільність. Будинок можна забрати з собою і встановити на новому місці. Замість укладення модульні будинки дуже швидко завойовують ринок, а зважаючи постійного розвитку технологій, можна припустити, що вже через кілька років, вони будуть розглядатися в якості основних варіантів для капітального будівництва житлових та інших типів приміщень.

Вже сьогодні у замовників є можливість замовити оригінальні модульні будинки, дизайн яких відрізняється від дизайну типових конструкцій. Основою модульних будинків є каркасна технологія, тому будувати їх просто і швидко. І що важливо – для будинків висотою до 3 поверхів може бути використаний фундамент на геошурупах, а, отже, замовнику не потрібно чекати усадки, витрачати додаткові кошти на облаштування фундаменту за традиційними технологіями.