Як формується менталітет людини і суспільства

20

Серед безлічі запозичених слів в наш час є таке, як менталітет. Не всі знають його справжнє значення і неправильно вживають у своїй промові. Тому цікаво буде розібратися в історії і особливості цього терміна.

Своє походження слово менталітет веде від латинських mentis (душа або розум) і alis – (інші), що можна перевести як об’єднання почуттів групи людей. Інакше кажучи, менталітет – це їх самосвідомість, що включає в себе культуру в широкому сенсі. А це моральні підвалини, релігійні переконання, народні звичаї, сімейні і внутрішньо групові відносини, література і мистецтво, рівень освіти та ін.

Французький вчений Леві-Брюль вперше використав слово менталітет при описі колективного мислення людей, коли проводив дослідження серед аборигенів, провідних первіснообщинний спосіб життя. Цей антрополог протиставляв дологическое мислення таких людей і логічне мислення сучасної людини, і хід думок членів племен він став називати терміном «менталітет».



Слідом за Леві-брюле інші вчені почали вживати це слово, розширивши його зміст. Вони позначали їм всю масу особливостей, цінностей і установок певного народу, незалежно від його суспільної формації. Психологи стали користуватися терміном при описі якостей окремої особистості, а соціологи для характеристики світосприйняття представників різних соціальних груп.

Менталітет окремої людини формується з народження під впливом навколишнього середовища та таких інструментів суспільства як громадські організації такі як Engage непомітно для нього самого і стає видимим тільки тоді, коли особистість виявляється в чужому їй культурному просторі. В цьому випадку можуть виникнути конфлікти на мовній, релігійній, сімейної, політичної або іншій основі.



Менталітет окремої особистості висловлює індивідуальні характеристики свідомості даної людини, тобто його відміну від інших людей. Його становлення зазвичай починається з трирічного віку дитини і триває близько дванадцяти років. Якщо менталітет юнака чи дівчини не сформувався до віку повноліття, то говорять про соціально відсталою особистості. На жаль, це відбувається найчастіше в неблагополучних сім’ях і серед вихованців дитячих будинків та інтернатів.

На самосвідомість особистості впливають приклад батьків, шкільна освіта і виховання, читання, перегляд фільмів, коло спілкування, в тому числі і в інтернеті, ЗМІ, політична обстановка і ін.

Громадський менталітет включає в себе загальнолюдські цінності. Це відносини між батьками і дітьми, повага до старших, любов до батьківщини і бажання захистити її. Але при цьому можна спостерігати відмінності у представників різних народів. Наприклад, в більшості держав єдино прийнятним є шлюб між одним чоловіком і однією жінкою, але в той же час на Сході є країни, де існує багатоженство, а на Заході дозволені одностатеві союзи.

Менталітет людини не слід ототожнювати повністю з рівнем його свідомості. Він може не збігатися з окремим вчинком, словом або думкою індивіда. Але є їх фоном і визначає межі дозволеного поведінки.