Цікаві пішохідні маршрути України: шлях Святого Якова, карпатські стежки, Холодний Яр

Сьогодні,   14:14    188

Пішохідний туризм в Україні — можливість відпочити, побути наодинці з природою та відвідати місця, яких не побачити з автомобіля. Щороку з’являються нові маршрути в різних областях. Обирайте красиві місця й досліджуйте природу навіть, коли маєте тільки день!

Шлях Святого Якова в Україні (Camino Podolico), Вінницька область

Camino Podolico — найбільш відомий у світі паломницький маршрут з кінцевою точкою в Сант’яго-де-Компостела в Іспанії. Нещодавно подібний шлях відкрили і в Україні. Маршрут пролягає через Бар, Маліївці, Зіньків, налічує 13 точок у Вінницькій та Хмельницькій областях. Шлях Святого Якова в Україні починається біля костелу Пресвятої Діви Марії у Вінниці, де пілігрими отримують паспорт і першу відмітку.

Подільські товтри, відомі й призабуті костели, храми, дерев’яні церкви, водоспади, Південний Буг, Гнівань, Северинівка й інші міста з цікавими спорудами й історією — це лише частина шляху, який завершується в Кам’янці-Подільському. Аби пройти маршрут у 250 км чи бодай частину, треба добре підготуватися.

Поки в мережі точаться суперечки, чи називати маршрут шляхом Святого Якова коректно, українську частину прийняли до Європейської федерації Шляху святого Якова та з часом з’єднають маршрут аж до Іспанії.

Мандрівка Холодним Яром, Черкаська область

Холодний Яр — місцевість на території Черкаської та Кіровоградської областей, рекордсмен за кількістю історичних, археологічних, наукових надбань. Тут зосереджено понад 150 таких цінних об’єктів!

Що варто відвідати в Холодному Яру:

  • Мотронинський монастир 19 століття.
  • Хутір Буда.
  • Тисячолітній дуб Максима Залізняка.
  • Гайдамацький став.
  • Мотронинське городище.
  • Джерела Дзюркало та Живун.
  • Склик, де збиралися козаки й гайдамаки.
Останні новини:  Страх майбутнього: чому ви малюєте в голові похмурі картинки

Усі ці пам’ятки розташовані поруч, їх можна обійти пішки за день. Та насправді у кожному селищі знайдете цікаві пам’ятки. Варто відвідати Меморіал добровольцям, які загинули в боротьбі за Українську державу біля Мотронинського монастиря та вшанувати пам’ять сучасних героїв.




Бажаєте просто гуляти в лісі серед природи на свіжому повітрі? У Холодному Яру облаштована екологічна стежка з Музеєм природи парку. Але й просто ходити в лісі, шукати ягоди чи гриби, збирати листочки для гербарію — чудова ідея для відпочинку.

Національний природний парк Бузький Гард, Миколаївщина

Бузький Гард — одне з семи Чудес України з гранітними кар’єрами, скелями, каньйонами, Мигійськими порогами й дивовижним Актівським каньйоном. Це одне з найкращих місць для рафтингу в Україні: Південний Буг тут протікає між красивими скелястими берегами.

Для пішохідної мандрівки завітайте, крім каньйонів, до млина Скаржинського, блакитного Родонового озера, урочища Гард біля Південноукраїнська, де збиралися запорізькі козаки.

Весь парк складно обійти за один день, але цього вистачить для знайомства. Починати маршрут варто з с. Мигія Первомайського району, а заночувати можна в готелях поблизу або кемпінгу.

Сколівські бескиди, Львівська область

6 водоспадів, десятки червонокнижних рослин, різні види птахів, комах, 19 шляхів для туристів, які можна пройти. Все це про Сколівські бескиди поблизу Східниці та Славсько на Львівщині.

Часто сюди приїздять побачити старовинну фортецю Тустань 9-13 століття. Але також варто відвідати водоспад на р. Кам’янка, Урицькі скелі, озеро Журавлине, музей Сколівщина та палац баронів Гредлів поблизу чи познайомитися з зубрами в с. Майдан. Якщо маєте більше часу, підніміться на гору Парашка або гору Високий Верх на підйомнику й помилуйтеся парком згори.

Останні новини:  Вчені розповіли про причину появи сивого волосся

Трахтемирівський півострів, Черкаська область

Класний маршрут, аби побути наодинці з природою й дослідити містичні пам’ятки. Вирушайте в коротку мандрівку з с.Балико-Щучинка, с. Ходорів або с. Великий Букрин, вийти з півострова можна через с. Григорівка.

Сюди можна приїхати милуватися дніпровськими кручами, подивитися на Канівське водосховище, скупатися наодинці. Варто дійти до містичного дерева у формі тризуба, відвідати козацьке кладовище, зайти на букринівській плацдарм.

Якщо маєте в запасі кілька днів, відвідайте озеро Бучак, Рожену криницю й Бабину гору. На території є й інші надпотужні місця сили, старовинні лабіринти й капища. Тож, якщо вірите в містику, приїздіть наповнитися енергією.

У будь-якому випадку Трахтемирівський півострів — місце з мальовничими краєвидами у кожному куточку. Можна просто гуляти стежками, влаштувати веломандрівку на 1-2 дні, збирати ягоди й абрикоси в сезон й також повернутися додому наповненими після відпочинку.

Боржава за один день, Закарпатська область

Коли часу небагато або не вистачає спорядження для довгих мандрів, у гори йти все ж варто! Короткі радіальні походи не менш емоційні. Дуже красивий і популярний маршрут — полонина Боржава. Дістатися сюди можна з с. Воловець і пройти такі гори: Плай, Великий Верх, Мала Гимба. Однозначно слід відвідати знаменитий водоспад Шипіт висотою 14 м й закінчити маршрут в с. Пилипець.

Останні новини:  Вісім фраз, які чоловік каже тільки в тому випадку, якщо він насправді до вас небайдужий

За бажання маршрут можна розширити на кілька днів, якщо йти в похід з наметами. На Боржаві є багато варіантів, що відвідати поруч. Або ж можна зупинитися в готелі й піти в іще один радіальний похід без важких рюкзаків.

Як підготуватися до короткого пішого походу?

Ходити й досліджувати Україну можна з комфортом. Підбирайте одяг відносно сезону, завжди беріть вітрівку, мембранну куртку від дощу, термобілизну чи фліску на випадок негоди. Основна складова успіху — зручне взуття, яке не натирає. Білі кросівки чи новеньку нерозходжену пару краще лишити вдома.

Не забудьте пальник або термос з чаєм, перекус, воду, головний убір, дощовик, аптечку та запасні шкарпетки. Якщо можете зробити кип’яток за допомогою пальника, використовуйте сублімовані чи сушені страви: пообідати ними можна за 5-10 хвилин. Або ж візьміть батончики, канапки, воду для перекусу, а повноцінну вечерю заплануйте в селах і містечках на маршруті.

Піший туризм допомагає побачити природу, історичні пам’ятки, архітектуру під особливим кутом. Більше часу приділяєте вивченню кожної точки маршруту, ретельно підбираєте, куди ж варто піти.

Кожне побачене місце стає ціннішим із пройденими кілометрами, забуваються турботи й кудись відлітає поганий настрій. Мандрівки простими маршрутами узагалі не потребують особливої підготовки: лишень зберігайте цікаві точки і вйо до пригод!




vsviti.com.ua