Вчені встановили, що перелітні птахи становлять серйозну загрозу для людей

Сьогодні,   07:30    147

Група учених з Британії та Малайзії виявила, що вірус пташиного грипу (H5) може передаватися безпосередньо людині від диких перелітних птахів, пише Успіх in UA.

У людей, які мешкають поряд із місцями зупинок перелітних птахів, було виявлено антитіла до вірусу, що свідчить про їх попереднє зараження.

Раніше було відомо, що птахи переносять вірус H5 на тисячі кілометрів, заражаючи інших тварин, зокрема свійських птахів, повідомляє tsn.ua.

Останні новини:  У напрямку Землі мчить астероїд розміром зі стадіон: подробиці

Однак під час обстеження в малайзійському штаті Сабах виявилося, що люди, які жили в радіусі 10 кілометрів від місць зупинок перелітних куликів, що пересуваються Східно-Азіатським Австралазійським шляхом, зазнали впливу вірусу пташиного грипу.

Цей маршрут перетинають понад 50 мільйонів водоплавних птахів щороку, причому Малайзія є важливим пунктом для їхньої зупинки.

Останні новини:  Науковці довели неймовірний факт про котів

Міграційні шляхи цих птахів проходять через одні з найгустонаселеніших регіонів світу, що робить передачу вірусу більш імовірною.

Дослідження, засноване на аналізі зразків крові, зібраних у 2015 році,  показало, що в організмах людей, які мешкають поряд із місцями зупинок перелітних птахів, вже вироблено антитіла до вірусів H5, що свідчить про попереднє зараження.

Останні новини:  Вчені з’ясували, як сонячний вітер отримує енергію

Водночас вірусолог Меріон Купманс заявив, що висновки можуть бути передчасними, оскільки в дослідженнях відсутні дані про H5 серед свійської птиці, яка живе в господарствах “зон ризику”.