Археологи виявили загадкового теракотового дракона у стародавній китайській гробниці

Сьогодні,   09:30    231

Під час розкопок кургану на північному сході Китаю археологи виявили артефакт у вигляді нефритового дракона віком 5000 років.

Об’єкт має розміри приблизно 15 сантиметрів у довжину, 10 сантиметрів в ширину та 2,5 сантиметра у товщину, що робить його найбільшим нефритовим драконом, коли-небудь виявленим у культурі Хуншань.

Ділянка розкопок розташована в місті Чифенг у Внутрішній Монголії, автономному регіоні Китаю. Вік кургану, який включає круглу гробницю, розташовану на північ від квадратного вівтаря, становить від 5000 до 5100 років.

Останні новини:  ESA запускає програму Moonlight для підтримки досліджень Місяця

Фото: Xinhua

Він був побудований культурою Хуншань, великою неолітичною групою, відомою своїми вишуканими різьбленими предметами, яка процвітала в регіоні. Експерти вважають, що хуншаньські майстри виготовили одні з найдавніших відомих артефактів з нефриту в історії.

У квітні дослідники почали чотиримісячні розкопки на місці. З того часу вони знайшли людські останки, ями з вогнищами, асортимент кераміки та понад 100 предметів з нефриту. Вчених особливо заінтригував нефритовий дракон, який, за їхніми словами, заслуговує на увагу своїми розмірами.

Останні новини:  Вчені розгублені: з глибин Атлантики пробилась нова речовина, що дуже добре горить

Вчені зазначають, що подібні артефакти були знайдені в інших гробницях культури Хуншань. Більше того, історики не можуть точно сказати, що вони були створені так, щоб нагадувати драконів. Дослідники не знають, що ці артефакти означали в період неоліту, тому називати їх «драконами» анахронічно.

Фото: Xinhua

При цьому такі об’єкти проливають нове світло на історію неолітичних груп у регіоні. Директор Інституту культурних реліквій і археології Внутрішньої Монголії Сунь Цзіньсон зазначає:

Це найбільший кам’яний могильник пізньої культури Хуншань з коли-небудь знайдених у Внутрішній Монголії. Різноманітність виявлених нефритових артефактів заповнює важливі прогалини в нашому розумінні використання нефриту цією стародавньою цивілізацією.