2022 року в Нью-Йорку відбувся щорічний Бал Інституту костюма музею Метрополітен (Met Gala). У своїй промові на події головний редактор журналу Vogue Геміш Боулз згадав про внесок у моду дизайнерки українського походження Валентини Саніної-Шлее: «Сьогодні, коли в Україні вирує війна, що змушує мільйони покинути свої домівки, ми нагадуємо про внесок іммігрантів та біженців в історію та розвиток американської культури та моди».

Геніальна киянка, самоучка, яка казала, що може з трьох шпильок створити сукню мрії, створила у США Дім моди Valentina і зарекомендувала себе як одна з провідних кутюр’є свого часу, одягаючи наймодніших і найвідоміших світських левиць та акторок XX століття.

РОМАНСИ БУРЕМНИХ ЧАСІВ

Валентина Саніна народилася в Києві 18 квітня 1899 року. Хоча свій вік красуня зменшувала неодноразово і твердо трималася своєї версії. Вміння створювати власну реальність і грати різні ролі було набуте після закінчення драматичних курсів. Дівчина мріяла про акторську кар’єру, та революція, що застала Валентину в Харкові, перекреслила всі її плани, хоча в Італії вона ще зіграє в німому кіно, а в Парижі стартовий капітал для майбутнього Дому моди заробить на сцені кабаре «Летюча миша». Та поки в буремному Харкові вона зіграє фатальну роль у житті легендарного Олександра Вертинського. Співак зустрівся з юною акторкою 1918 року в харківському Будинку актора, у підвалі якого містилося веселе артистичне кабаре. Вертинський згадував ту фатальну зустріч: «…Я понял, что я погиб… Так началась «история моей болезни».

Валентина стала ліричним прообразом його класичних рядків: «Вы стояли в театре за кулисами» та «Послушайте, маленький, можно мне вас тихонько любить?». Та незабаром лихоліття часів закрутило їх у жорсткій воронці. Вертинський поїхав до Одеси на гастролі, потім — у Крим і Константинополь. Вони зустрінуться знову вже у Нью-Йорку в 1930-ті, коли Валентина Саніна стала відомою модельєркою, а Вертинський — бажаним гастролером в Америці.

Останні новини:  В Мережі показали справжній особняк братів Менендесів

На згадку про той шалений роман Валентина обере кулон-підвіску у вигляді кришталевого хрестика символом свого бренду одягу. Саме ця прикраса була на ній у день знайомства з Олександром Вертинським і начебто приносила щастя.




СУКНЯ З ІМЕНЕМ

Дім моди Valentina проіснував більш як 30 років і став класикою американського дизайну. Нині численні дизайни Валентини Саніної-Шлее зберігаються в колекції нью-йоркського Метрополітен-музею. Згадки про них можна зустріти в мемуарах художників, кінозірок та поетів. Її одяг жив поза часом. Він був актуальним на початку ХХ століття, вражав своєю неповторністю через 50 років та неабияк популярний і в сучасних дизайнерів. Важко уявити, що є стиль, який залишається модним протягом сторіччя.

Шлях до Олімпу моди лежав через одруження з Джорджем Шлее, який в Америці стане театральним антрепренером і мільйонером, а до того вони з Валентиною будуть довго добиратися з охопленою громадянською війною України до Нью-Йорка через Константинополь і Грецію, через Італію й Париж. У Штатах Валентина спробувала бути манекенницею, та підкорила Америку не стільки красою, скільки оригінальним стилем. «Я навчилася тільки одного — ніколи нічого не копіювати. Терпіти не можу плагіату. Робитиму власний, оригінальний, ні на що не схожий одяг!» — говорила Валентина. Усіх захоплював строгий, але незвичайний мінімалістичний дизайн. Сукнітрансформери від Валентини ідеально «сідали» на будь-яку фігуру, не сковували рухів та прекрасно носилися. Вона обожнювала чорний колір. Ще розбавляла палітру білим, оливковим, зеленим і жовтим. Матеріал обирала якісний та розкішний: оксамит, шифон, креп, муслін. Її «родзинка» — ефектна простота.

Останні новини:  Помер екссоліст One Direction Ліам Пейн

Перший власний магазин Валентина Миколаївна відкрила у 1928 році на Медісон-авеню. З 30-х по 50-ті роки ХХ століття Валентина Саніна-Шлее стає однією з найвідоміших і найуспішніших модельєрок США. Вона запроваджує моду на сіточки для волосся, капелюшки-кулі, пояси-обі, туфлі без підборів та багато іншого. До речі, клієнток, що прийшли у туфлях на високих підборах, Валентина просто відмовлялася обслуговувати. Взагалі, терпіти не могла претензійність і вульгарність, казала, що «норка — то для футболу, а горностай — для халатів». Жінка від Valentina — це оманлива простота і вишукана елегантність, це стиль «золотого віку» Голлівуду: Грети Гарбо, Марлен Дітріх, Поли Неґрі, Джудіт Андерсон, Кетрін Гепберн, які були вірними прихильницями Валентини Саніної-Шлее.

ПОВ’ЯЗАНІ ОДНІЄЮ НИТКОЮ

Коли на аукціоні 2012 року відбувся розпродаж речей Грети Гарбо, з’ясувалося, що на кожному третьому вбранні стояв лейб Valentinа. Так, голлівудська зірка була палкою прихильницею одягу від СаніноїШлее, близькою подругою Валентини й… коханкою її чоловіка. Це був дивний трикутник, занадто скандальний навіть за мірками Голлівуду. Коли роман між Джорджем Шлее і Гретою Гарбо став очевидним, то чоловік вирішив не подавати на розлучення, а просто придбати ще одну квартиру в тому ж будинку, де жила Валентина.

Останні новини:  З довгим волоссям та незвичайним псевдонімом: як виглядав Сергій Притула на початку кар’єри на телебаченні

Закінчився шалений роман трагічно: у жовтні 1964 року, під час подорожі до Парижа, у Джорджа стався серцевий напад. А лікарі замість того, щоб рятувати чоловіка, брали автографи у Грети Гарбо. Та й сама коханка втекла з міста, залишивши організацію перевезення тіла в США і похорон на плечі законної дружини. До того ж, як з’ясувалося, чоловік написав заповіт і залишив все не Валентині, а коханці. Такої зради забути неможливо. Розповідали, що перед виходом із квартири Саніна просила консьєржку повідомляти їй, чи пішла з дому Грета, щоб не стикатися з нею в коридорі. А коли вони випадково зустрічалися, називала її сатаною.

Дім моди Valentinа був закритий, дизайнерка почала колекціонувати живопис, старовинні ікони та меблі й захопилася релігією. Щасливо дожила до 90 років і померла в день народження Грети Гарбо, яка і сама пішла з життя через рік після Валентини. На цьому завершилася голлівудська історія суперництва, залишивши нам неймовірні ролі однієї й неповторні шедеври іншої.