Український історик знайшов рукописну мапу Хортиці XVIII століття

Сьогодні,   06:30    1469

Дніпровському історику Олександру Волоку вдалося знайти давні карти, на яких зображена Хортиця, пише Успіх in UA.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав його запорізький колега, історик і краєзнавець, молодший науковий співробітник Національного заповідника “Хортиця” Олег Власов, повідомляє zprz.city.

Український історик знайшов рукописну мапу Хортиці XVIII століття

Історик Олександр Волок займається тим, що розшукує на закордонних сайтах згадки чи свідчення про історичну спадщину України. Нещодавно йому вдалося знайти російську карту острова Хортиця. Хоча таку назву острів ще на карті не носить. Адже називається вона “Карта ріки Дніпро в районі острова Дубового”.

Останні новини:  Кліматолог назвав дату шостого масового вимирання на Землі

Хоча острів Хортиця тут є ключовою фігурою на мапі. Як каже Олег Власов, мапа ця рукописна і датується десь серединою ХVIII століття. На мапі видно звідки пішли всі піщані коси, які тепер, після підриву Каховської ГЕС, видно на річці Дніпро.

Український історик знайшов рукописну мапу Хортиці XVIII століття

Також на ще одній мапі, приблизно 1770 року,  можна чітко розібрати назву балки – місцину Нижньої Хортиці. Це балка Наквашина.




“Хто такий цей Накваша? Певно, козак, що там оселився. Яке походження цього прізвища? Знаю тільки, що у Львівській області, Золочівському районі є село Накваша”, – розповідає Олег Власов.