Археологічні дослідження на території палацу Потоцьких в Івано-Франківську принесли нові знахідки

Вчора,   19:30    567

На території палацу Потоцьких в Івано-Франківську археологи виявили частини фундаменту зруйнованого крила будівлі та оборонного муру, залишки конструкцій водостічного колектора, а також фрагмент цегляної доріжки.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Супільне Івано-Франківськ.

У ході робіт дослідники знайшли уламки керамічного посуду, скла, а також фрагменти виробів з міді, бронзи і кісток. Всі ці артефакти датуються від кінця XVII до початку XX століття. Роботи проводилися під час прокладання комунікацій для водопостачання та водовідведення.

Потоцьких розкопки

Ми вважаємо, що це частина фундаменту втраченого крила палацу, яке було побудоване в 1680-х роках. У цей час фортифікаційні споруди, які мали форму шестикутної зірки, реконструювали, додавши до них муровану резиденцію. Ймовірно, що знахідка датується кінцем XVII — початком XVIII століття“, — розповіла для кореспондента Суспільного архітектор Анна Сербин, зазначивши, що серед знайдених артефактів є багато керамічних виробів, у тому числі чорна кераміка із зеленою поливою, а також мідна гільза 1916 року.

Останні новини:  Науковці визначили, яка планета придатна для життя інопланетян

Потоцьких розкопки




Щоб запобігти пошкодженню історичних пам’яток під час будівельних робіт, на об’єкті постійно працюють співробітники Охоронної археологічної служби України. Каріна Сухорукова, яка стежить за процесом, розповідає, що будівельники інколи знаходять великі архітектурні структури, після чого дослідники їх обстежують і зупиняють роботи для подальших археологічних розкопок.

Наше завдання полягає в тому, щоб контролювати, аби будівельники не пошкодили конструкції під час прокладання комунікацій. Ми зупиняємо роботи, якщо натрапляємо на значущі об’єкти, обстежуємо їх і вирішуємо, як їх краще обійти“, — пояснює Каріна Сухорукова.

Потоцьких розкопки Потоцьких розкопки

Окрім фундаменту та оборонного муру, археологи виявили залишки водостічного колектора і цегляної доріжки. Як розповів історик Зеновій Федунків, цю доріжку вимостили між хірургічним корпусом і флігелем, спорудженими у 1895 та 1780 роках відповідно. Цегла, яка використовувалася для доріжки, була з різних періодів і місць, що робить її особливою для дослідників.

Останні новини:  Учені зафіксували руйнування найстарішої континентальної кори Землі

Потоцьких розкопки

Ми виявили шість шарів цегляної плитки, покладених один на один або пересипаних піском. Це вже початок XX століття, після побудови корпусів. Хоча кахлі не є надто цінними, кераміка, зокрема уламки глечиків, мають високу археологічну вартість“, — говорить Зеновій Федунків.

Потоцьких розкопки Потоцьких розкопки

Дослідження комплексу палацу Потоцьких ускладнюється тим, що його забудова проходила у два великі періоди. Перший, замково-палацовий, тривав із 1690 по 1802 рік, а другий, шпитальний, — із 1802 по 2004 рік. Зеновій Федунків пояснює, що об’єкти другого періоду накладаються на більш ранні споруди, які є цінними для дослідження.

Серед інших знахідок дослідники також натрапили на частини паркану оборонного муру палацу. Крім того, у траншеях та відвалах були знайдені фрагменти кісток людей і тварин, а також керамічні вироби, зокрема фрагменти пляшок, скла, виробів із бронзи, міді та каменю. Знахідки датуються від кінця XVII до початку XX століття.

Останні новини:  Науковці знайшли 2800-річну податкову, зруйновану під час облоги Єрусалима

Потоцьких розкопки

Будівельники передали нам частину люльки, яку знайшли всередині одного з корпусів. Вірогідно, цей об’єкт передував будівництву палацу. Нещодавно була виявлена ще одна цікава знахідка — кістяна прикраса“, — додає Каріна Сухорукова.

Потоцьких розкопки

Зараз головне завдання археологів — зберегти і зафіксувати всі знайдені пам’ятки, після чого їхнє розташування буде позначене на карті палацу для подальших масштабних досліджень.

За словами директора комунального підприємства “Простір інноваційних креацій “Палац” Володимира Гайдара, прокладання водокомунікацій на території палацу здійснюється до всіх корпусів за ґрантові кошти, отримані в рамках Програми розвитку ООН для реставрації хірургічного корпусу.

Потоцьких