Науковці знайшли 2800-річну податкову, зруйновану під час облоги Єрусалима

Сьогодні,   10:30    391

Це місце використовували для збору податків, спочатку для ізраїльського царя, а згодом для ассирійського.

Нещодавнє відкриття зруйнованої будівлі VIII століття до н. е. проливає світло на політичну напруженість у стародавньому Єрусалимі. Ця знахідка розкриває важливі деталі військової кампанії, яку вели ассирійці проти Юдеї в ту епоху, повідомляє focus.

Археологи виявили докази, що вказують на облогу Єрусалиму ассирійцями в 701 р. до н. е. під час правління ассирійського царя Сеннахеріба та юдейського царя Єзекії. Виступ Єзекії проти ассирійського панування, який Сеннахеріб вважав бунтарським, став причиною цієї кампанії.

Останні новини:  Велика червона пляма Юпітера стала ще більшою

Хоча ассирійці захопили більшу частину Юдеї і взяли в облогу Єрусалим, вони не здобули місто. Історичні джерела розходяться в цьому питанні: Біблія стверджує, що внаслідок божественного втручання загинуло 185 000 ассирійських воїнів, тоді як ассирійські джерела стверджують, що Єзекія запропонував значну данину в обмін на мир.

У районі Мордот-Арнона в Єрусалимі археологи розкопали стародавню адміністративну споруду, яку використовували для збору податків. Ця будівля, датована VIII століттям до н. е., відігравала вирішальну роль в економічних операціях царства, а написи на глечиках вказували на те, що зібрані податки призначалися для царя Єзекії.

Останні новини:  Учені зафіксували руйнування найстарішої континентальної кори Землі
Науковці знайшли 2800-річну "податкову", зруйновану під час облоги Єрусалима

За словами Нерії Сапір, одного з керівників розкопок, на цьому місці зберігалися податки, які сплачували сільські землевласники або чиновники у вигляді сільськогосподарської продукції, наприклад, оливкової олії. На ручках деяких глечиків навіть були написані імена, можливо, тих, хто відповідав за те, щоб податки надходили до царської адміністрації.

Коли війська Сеннахеріба вдерлися в Юдею, цю будівлю зруйнували. Великі фундаментні камені розмістили на вершині руїн, ймовірно, для того, щоб показати населенню ассирійське панування. Сапір разом з колегами-археологами Натаном Бен-Арі та Беньяміном Сторчаном інтерпретували це руйнування як політичне послання Ассирійської імперії, що демонструвало її контроль над регіоном.

Останні новини:  Науковці визначили, яка планета придатна для життя інопланетян

Пізніше будівлю відновили в VII столітті до н. е., зі зміною написів на податкових глечиках, які тепер вказували на те, що податки сплачувалися ассирійському цареві, а не Єзекії. Це свідчить про те, що поки Єзекія продовжував правити Юдеєю, ассирійці встановили свій контроль над навколишніми територіями, стягуючи податки безпосередньо з них.