Похмуре майбутнє Землі: Сонце перетвориться на маленький дивний об’єкт, коли це станеться

Сьогодні,   14:30    122

Існуванню нашої планети протягом мільярдів років загрожували різні космічні об’єкти, зокрема астероїди і зірки, що пролітають дуже близько до нас. Але Земля пережила всі ці загрози і єдине, як вважають астрономи, що може її знищити — це те саме, що дало їй життя, тобто Сонце. Скільки ж часу залишилося в людства до того, як Сонце помре? Про це пише IFLScience.

Два життя Сонця

Коли у нашої зірки закінчиться водень у ядрі для підтримки термоядерного синтезу, то Сонце перетвориться на дивний маленький щільний об’єкт під назвою білий карлик. Цікаво, що в стані білого карлика Сонце існуватиме набагато більше часу, ніж як зірка головної послідовності. Якщо вважати білий карлик як продовження життя Сонця, то в такому вигляді наша зірка проіснує ще приблизно 100 млрд років. Білі карлики дуже повільно остигають, при цьому вони виділяють енергію, створену протягом “першого життя” у стані зірки головної послідовності. Білі карлики часто називають мертвими зірками. Виходить, що зірка вважається “живою” поки вона може створювати енергію за допомогою термоядерного синтезу.

Останні новини:  Учені знайшли простий спосіб поліпшити роботу мозку

Тривалість життя Сонця

Тривалість життя зірок визначається їхньою масою. Що масивніша зірка, то швидше вона спалює водень у ядрі й то швидше помирає. Тому зірки з дуже великою масою живуть сотні мільйонів років і закінчують своє життя перетворенням на нейтронну зірку або чорну діру, коли відбувається вибух наднової.

Сонце не дуже масивна зірка, а тому наприкінці свого справжнього життя наша зірка перетвориться на білого карлика. Вважається, що такі, як Сонце зірки живуть приблизно 10 млрд років. Але у Сонця вже 4,5 млрд років залишилося позаду.

Останні новини:  Науковці розповіли, як Александр Македонський готувався легендарної битви з персами

Вмираюче Сонце: що буде із Землею?

Перед тим, як Сонце помре і перетвориться на білого карлика, в ядрі зірки закінчиться водень і почнеться термоядерний синтез гелію і вуглецю. При цьому синтез водню триватиме в зовнішній оболонці зірки.




У такому стані Сонце збільшиться в розмірах і стане червоним гігантом. Це буде більш холодна і більш масивна зірка. У цей момент Сонце може повністю поглинути Землю, вважають деякі вчені. Хоча інша теорія передбачає, що наша планета виживе, але переміститься на більш далеку орбіту. У цьому разі Земля стане непридатною для життя, адже вона буде дуже гарячою через близьке розташування до червоного гіганта.

Останні новини:  Сучасні люди з’їдають дуже велику кількість пластику

З іншого боку, деякі вчені вважають, що ще до цього, приблизно через 500 млн — 1 млрд років, Земля почне сильно нагріватися, адже Сонце почне виділяти дедалі більше тепла і світла. Якщо люди в майбутньому зможуть якось охолодити планету, то не доведеться її залишати, якщо ж ні, то доведеться шукати новий дім або в Сонячній системі, або за її межами.