Природа зникає. Популяція диких тварин скоротилася на 73% всього за півстоліття

Сьогодні,   11:30    215

За останні півстоліття популяції диких тварин у всьому світі скоротилися більш ніж на 70% між 1970 і 2020 роками. Про це йдеться у дослідженні Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Благодійна природоохоронна організація опублікувала звіт про живу планету за 2024 рік, що функціонує як перевірка стану здоров’я Землі. В його основі звіту лежить Індекс живої планети, який відстежує популяції ссавців, птахів, рептилій, земноводних і риб у всьому світі. За оцінкою WWF, такі середовища проживання, як тропічні ліси Амазонки, досягають «переломних точок» з потенційно «катастрофічними наслідками» для більшості видів.

Останні новини:  Британка знайшла уламки затонулого корабля: його вік вражає

«Цього року у звіті було виявлено, що 35 000 досліджуваних популяцій диких тварин скоротилися в середньому на 73% з 1970 року. Важливо, що цьогорічний звіт також показує, що Земля стоїть на порозі переломних моментів для тропічних лісів і коралових рифів, які можуть мати серйозні наслідки для людей та природи по всій планеті«, — йдеться у звіті.

Дослідники зазначили, що зокрема популяція рожевих річкових дельфінів і дельфінів тукусі в бразильському штаті Амазонас скоротилася на 65% та 57% відповідно в результаті полювання, також їхньому виживанню загрожують кліматичні зміни. Крім того, У Габоні кількість лісових слонів скоротилася на 78-81%, а дослідники WWF знайшли «вагомі докази» браконьєрства для торгівлі слоновою кісткою.

Останні новини:  Токсичність металів в океані зростає через вплив зміни клімату

Зміни в природному світі можуть здаватися незначними та поступовими, але з часом їхній сукупний вплив може спровокувати набагато більші зміни, які називають переломним моментом. Переломні моменти можуть бути раптовими, часто незворотними та потенційно катастрофічними для людей і природи, зазначили дослідники.