Осіннє листя волоського горіха — отрута чи добриво для грядок

Сьогодні,   08:31    120


На дачах не завжди можна побачити дерева волоського горіха. Справа в тому, що деякими люди вважають його опале листя отрутою для ґрунту. В листі є токсичний юглон. Давайте розберемося з цим питанням детальніше.

Подробиці

Вважається, що юглон розкладається роками. Ця речовина є токсичним фенолом нафталінового ряду. В результаті дерево заважає розвитку інших рослин в боротьбі за поживні речовини для себе. Саме тому навколо горіха грядки можуть мати погані врожаї.

Останні новини:  У мене озимий часник росте у сидераті – дуже зручно

Горіхове листя використовують для мульчування посадок малини, огірків, помідорів. Дачники говорять, що воно захищає від різних хвороб. А картоплю захищає від хрущів.

Позитивний вплив також може бути, адже в хімічному складі горіхового листя є не тільки токсичний юглон, а також калій, цинк, марганець, магній, фосфор, йод, флаваноїди, ефірні олії. Всі вони стимулюють рослини та здатні пригноблювати патогенну мікрофлору.

Листя з горіха не варто використовувати для грядок з буряками, бо вони втрачають смакові якості. Можуть навіть стати солонкуватими.

Останні новини:  Посадка цибулі восени під зиму: городники назвали найкращі сорти

Листя можна спалити, якщо вам немає в ньому потреби, а можна піти більш раціональним шляхом. Висушіть листя та використовуйте його для мульчування троянд, озимих посадок часнику та цибулі, садових кущів та цибулевих квітів.


useti.org.ua