Чи очікуються стрибки курсу валют до середини жовтня: прогноз банкіра

Сьогодні,   11:17    190



Протягом наступного тижня і до середини жовтня на валютному ринку малоймовірні якісь глобальні курсові зміни.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий, збережена Нацбанком облікова ставка є добрим знаком для валютного ринку, адже “вага” гривні, попри інфляцію, викликану зростанням тарифів на електроенергію, збільшенням акцизів на пальне та податковими змінами, залишається на досить високому рівні.

Експерт додав, що на валютному ринку діє режим “керованої гнучкості”, який зводить нанівець всі ажіотажні чи панічні прояви.

“Іншими словами, Нацбанк залишає за собою можливість оперативного втручання в разі певних загроз, пов’язаних з нетиповим і стрімким зростанням попиту на валюту. Саме тому ми схильні вважати, що у тижневому вимірі курсові зміни будуть незначними та відбуватимуться в рамках валютних коридорів”, – сказав Лєсовий.

Останні новини:  Дощів в Україні побільшає: у яких областях очікуються опади

При цьому він не виключає, що день за днем курсові показники можуть поволі рухатися вгору (із періодичним незначним зниженням). Проте не варто очікувати різких змін: щотижневі показники будуть подібними до попередніх кількох тижнів.

За прогнозом Лєсового, характеристики валютного ринку впродовж 7-13 жовтня будуть наступними:

  • коридори валютних змін: 41,1-41,7 грн/дол. та 45-47 грн/євро (на міжбанку) та 41,2-41,9 грн/дол. та 45-47,5 грн/євро (на готівковому ринку);
  • щоденні курсові зміни: на міжбанку – до 0,2-0,3 грн, у банках – до 0,3-0,5 грн, в обмінних пунктах – до 0,5 грн;
  • різниця між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за долар, до 0,1 грн за євро, у комерційних банках до 0,5-0,6 грн на долар, до 0,8-1 грн на євро, в обмінних пунктах до 0,6-1 грн на долар, до 1-1,3 грн на євро;
  • тижневі курсові відхилення очікуються в межах 2% від початкового понеділкового курсу.
Останні новини:  Врожай зернових в Україні у серпні 2024 року менший, ніж торік

Лєсовий зазначив, що інфляція, війна та озвучені курсові прогнози на 2025 рік є чинниками курсового тиску.

“Проте на ринку може зберегтися відносний спокій: щоденні валютні інтервенції для притишення попиту навряд чи перевищать 150-180 мільйонів доларів, і це є свідченням того, що на ринку зберігатиметься задовільна ситуація і глобальних перекосів у співвідношенні попиту і пропозиції не відбувається. Отже, курсові показники наступного тижня, попри щоденні “здригання” то в бік зростання, то в бік зниження, залишаться прогнозованими”, – резюмував банкір.





chasdiy.org

Останні новини:  Європа не готова до реальної війни з Росією - учасники Варшавського безпекового форуму