Вперше помітили виживання блакитної акули після атаки риби-меча

Сьогодні,   11:30    384

Морський біолог вперше зафіксував, як доросла блакитна акула вижила після серйозного поранення внаслідок атаки риби-меча. Це сталося в лютому минулого року в Адріатичному морі поблизу берегів Албанії. Там спіймали акулу довжиною 275 сантиметрів, у якої в черепі застряг фрагмент верхньої щелепи риби-меча. Попри травму, акула активно харчувалася і не мала серйозних внутрішніх пошкоджень. Про випадок розповіли у журналі Marine Biodiversity.

Як часто риби-мечі нападають на акул?

Науковцям відомо про щонайменше сім випадків поранення блакитної акули (Prionace glauca) рибою-мечем (Xiphias gladius), але всі попередні закінчувалися для акул летально. Випадок в Адріатичному морі — перший, коли акула вижила, навіть попри фрагмент кістки довжиною понад 18 сантиметрів у її черепі.

Останні новини:  Вчені розшифрували унікальний 1400-річний напис, залишений на камені в Саудівській Аравії

Як показало дослідження, у якому науковець також оглядав усі попередні відомі випадки зустрічі цих двох видів риб, їхні раціони та ареали часто перекриваються. Внаслідок цього зіткнення між ними можуть виникати через захист риби-меча від акули, напад на неї або ж випадково під час полювання на спільну здобич. Для того, щоб краще зрозуміти природу їхніх відносин, потрібно більше досліджень, які проллють світло і на кращі методи захисту обох видів від загроз.

Останні новини:  Астрономи відкрили найтіснішу пару масивних чорних дір у Всесвіті