Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш висловив глибоку стурбованість через ескалацію конфлікту між Ізраїлем та ліванським угрупованням «Хезболла», особливо після ліквідації їхнього лідера Хасана Насралли в результаті авіаударів Ізраїлю по Бейруту. Про це повідомив журналістам у суботу речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік.

Гутерреш наголосив на важливості негайного припинення насильства, закликаючи всі сторони конфлікту уникати подальшого загострення, яке може призвести до катастрофічних наслідків для регіону.

Останні новини:  У Нідерландах відбувся прощальний політ F-16


«Нинішній цикл насильства має бути зупинений негайно, і всі сторони повинні відступити від краю прірви, – процитував Дюжаррік Генсека Антоніу Гутерреша. – Народ Лівану, народ Ізраїлю, а також весь регіон не можуть дозволити собі тотальну війну».


Генсек нагадав про необхідність дотримання сторонами резолюції Ради Безпеки ООН від 2006 року, яка закликає до припинення бойових дій між Ізраїлем і «Хезболлою», виведення ізраїльських військ і створення демілітаризованої зони.

Останні новини:  У Байдена нема стратегії перемоги України: Конгрес вимагає чіткого плану

Цей конфлікт, що триває між Ізраїлем і «Хезболлою», має глибоке коріння, починаючи з ізраїльсько-ліванської війни 2006 року. Ізраїль часто звинувачує «Хезболлу» в обстрілах своїх територій, а угруповання відповідає ракетними атаками. Ліквідація Хасана Насралли може стати серйозним поворотом у конфлікті, підвищуючи ризик більш масштабного зіткнення між Ізраїлем та Ліваном​.




Нагадаємо, 27 вересня стало відомо, що Армія оборони Ізраїлю завдала точного удару по центральній штаб-квартирі «Хезболли», розташованій під житловими будинками в самому центрі Бейрута, в районі Дахіє.

Останні новини:  Велика Британія прискорить постачання військової техніки в Україну