В Європі ціни на лосось різко впали – однією з причин є лососеві воші

Вчора,   21:31    536


В Європі ціни на лосось різко впали – однією з причин є лососеві воші

Різке падіння цін на лосось привернуло увагу як споживачів, так і експертів.

Ще навесні лосось був надзвичайно дорогим у всьому світі, що спричинило перебої на ринку, особливо в Центральній Європі. Зараз ситуація змінилася: ціни на лосось впали до найнижчого рівня за останні три роки.

Про це пише фінська Служба новин Yle.

Дослідниця Кайя Саарні з Інституту природних ресурсів Фінляндії каже, що за цим стоїть багато факторів, таких як осінній сезон забою і теплі морські води на півночі Норвегії.

Останні новини:  Генсек ООН стурбований ліквідацією лідера «Хезболли» Насралли

«Лосось, як правило, найдорожчий в середині зими та навесні. Ціни починають падати після середини літа», – каже вона.

Значною причиною зниження цін є також лососева воша, що зустрічається в Північній Норвегії. Маленький безпечний для людини ракоподібний паразит ускладнює вирощування лосося.

«Лососеві воші викликають виразки на шкірі риби, через що її не хочуть одразу виводити на ринок. Звісно, ми хочемо, аби риба була максимально бездоганною», – пояснює Саарні.

Через це було оброблено більше риби, що призвело до збільшення пропозиції, особливо на фінському ринку.

Останні новини:  У Лівані близько 500 загиблих після найбільших ударів Ізраїлю за 18 років

Саарні підкреслює, що лосось залишається безпечним для споживання, оскільки лососевий паразит не погіршує якість продукту. «Це скоріше проблема зовнішнього вигляду», – каже вона.

Раніше в лососі, імпортованому з Норвегії, знаходили дрібних ракоподібних лососевих вошей. Вони роблять виразки на шкірі лосося, але жодним чином не впливають на безпеку споживання риби людиною.

«Лосося їдять у Фінляндії та по всій Європі на Різдво, тому попит, безумовно, підвищить ціну», – прогнозує Саарні.

Останні новини:  Мільйон гостей на першому вікенді Октоберфесту

Вона зазначає, що вирощування лосося чутливе до природних умов, таких як шторми та коливання температури. Це робить лосось особливо вразливим до цінових коливань порівняно з іншими продуктами.

За словами троговця рибою Рейо Руотсали, гуртова ціна норвезького лосося наразі становить близько 15 євро за кілограм. Ціна значно нижча, ніж кілька місяців тому. Хоча ціна і впала, вона лише приблизно на 30 центів нижча, ніж минулого року.





inshe.tv