Біблійне дерево виростили з насінини віком 1000 років

Вчора,   20:30    589

Ботаніки виростили з тисячолітньої насінини дерево зниклого зараз виду, про який згадували ще в Біблії, як вважають науковці. На це вказало місце знахідки насінини — печера у Юдейській пустелі в Ізраїлі, а також наявність у її складі сполук з лікувальними властивостями, як у згаданого в Біблії цілющого бальзаму «цорі». Дослідження опублікували в журналі Communications Biology.

«Шеба» на різних стадіях росту: насінина (a), паросток у віці 5 тижнів (b), у віці 6 місяців (c), рослина у віці 12 років скидає кору (d) і має волосинки на листі (e), доросла рослина у віці 12 років (f). Mr Guy Eisner, Dr Elaine Solowey.

Останні новини:  Сотня артефактів неоліту. Китайські археологи зробили видатну знахідку

Якою є стародавня рослина?

Насінину датували 993-1202 роками нашої ери, а рослину, якій уже 14 років і яка має висоту три метри, назвали «Шеба». Вона належить до роду Commiphora, з іншого виду цього роду виготовляють мирру. Спочатку науковці вважали, що «Шеба» могла бути джерелом популярного в Античності парфуму Юдейського Бальзаму, але в її складі не знайшли запашних сполук. Натомість рослина містить речовини з потенційно лікарськими властивостями, такі як циклічні терпени та сквален. Коли рослина зацвіте, науковці дізнаються більше про її систематичне положення, а подальші дослідження можуть підтвердити, чи справді вона була описана в Біблії та які має лікувальні властивості.

Останні новини:  Археологи виявили ісихастський монастир XIV століття