У Техасі виявили скам’янілості мозазавру віком 80 млн років

Сьогодні,   14:30    291

У Техасі виявили скам’янілості досить рідкісного мозазавра. Фрагменти щелеп Globidens alabamaensis дозволяють отримати уявлення про його спосіб життя. Довжина тулуба морського хижака могла досягати 6 метрів. Результати дослідження щелепних кісток були опубліковані в Journal of Paleontological Sciences.

Згідно із заявою морського палеонтолога Бетані Берк Франклін, зробленою під час інтерв’ю Live Science, через тупі зуби мозазаври практикували ударні атаки. Вони просто дробили панцирі за допомогою своїх потужних щелеп.

Останні новини:  У Болгарії археологи знайшли загадкові кам’яні конструкції та римську колісницю, поховану з конем

У пізньокрейдовий період знакові морські хижаки на кшталт довгошиїх плезіозаврів та дельфіноподібних іхтіозаврів піддалися кліматичним змінам. Це призвело до того, що в мілководних морях домінуючими хижаками стали мозазаври.

Перші останки Globidens alabamaensis були виявлені у 1912 році. Більшість скам’янілостей уявляє собою зуби і невеликі фрагменти щелеп. За час ученим вдалося скласти опис чотирьох видів Globidens.

Щелепи хижака у 2023 році знайшов приватний мисливець за копалинами у північно-східній частині Техасу у родовищі, що датується кампанським століттям. Незважаючи на те, що товщина родовища складає всього 20 см, у ньому дуже багато скам’янілостей.

Останні новини:  У Карпатах можуть прокинутися вулкани: сейсмолог оцінив загрозу для України