Вчені з’ясували, що причиною вимирання мамонтів стали алергія та самотність

Сьогодні,   13:30    116

Мамонти втрачали нюх через пилок і не могли знайти собі пару за запахом.

Група хіміків й зоологів знайшла докази того, що алергія стала однією з причин вимирання шерстистих мамонтів. Дослідження опубліковано в науковому журналі Earth History and Biodiversity (EHB).

Попередні дослідження показали, що волохаті родичі сучасних слонів зникли близько 4000 років тому через зміну клімату та полювання з боку людини.

Останні новини:  У Техасі виявили скам’янілості мозазавру віком 80 млн років

У новому дослідженні команда з’ясувала, що мамонти могли страждати алергією на певні види пилку квітів. Речовина спричиняла закладеність хобота, через що звірам було важко розрізняти запахи та шукати в такий спосіб потенційних партнерів для спарювання.

Учені зазначили, що для сучасних слонів нюх відіграє вирішальну роль під час пошуків води, їжі та пари.

Останні новини:  Китайські вчені створили революційну ядерну батарею, що працюватиме у космосі та на дні океану без підзарядки

Висновки дослідників засновані на вивченні зразків тканин заморожених мамонтів, знайдених у Сибіру. Аналіз показав наявність антитіл, які були залучені для боротьби з інфекціями. Фахівці також виявили залишки пилку, який вдихали тварини.

За словами авторів відкриття, вимирання мамонтів трапилося під час потепління, що дало змогу багатьом рослинам з’явитися в місцях проживання мамонтів. Це пояснює, чому пилок флори виявився алергеном для величезних звірів.

Останні новини:  Простий трюк дозволить знизити температуру в місті на 2°C: що врятує в найспекотніші дні