Що робити з газоном восени, щоб навесні він радував око

16.09.2024   09:09    597

Газон на своїй ділянці намагаються висаджувати багато дачників. Він робить ділянку сучасною і прикрашає краєвид.

Однак, щоб газон радував, слід пам’ятати про базові рекомендації щодо осіннього догляду.

Подробиці

Полив

Догляд завжди починається з базових речей. Багатьом дачникам може здаватися, що восени сонце не так прогріває ґрунт, часто йдуть дощі, тому полив не є обов’язковим. Це типова помилка, яку припускаються практично всі.

Щоб уникнути в’янення газону, полив потрібно виконувати щотижня. Звісно, якщо йдуть тривалі дощі, від поливу можна відмовитись.

Підвищена вологість може спричинити розвиток багатьох грибкових захворювань, які виявляються критичними.

Повністю припиняється полив із середини жовтня. Це важливо робити для того, щоб коренева система почала зміцнюватись перед морозами. Якщо у регіоні морози настають у вересні, то плани щодо поливу також слід коригувати.

Останні новини:  Яке добриво потрібно калам для цілорічного цвітіння

Аерація

Без достатнього надходження повітря до кореневої системи газон не може нормально розвиватися. Аерація необхідна протягом усього сезону. Важливо зрозуміти простий факт: після кожного дощу або поливу грунт стає щільнішим, відповідно, коріння одержує менше повітря.

Аерація газону необхідна протягом усієї осені. Не варто боятися, що трава може промерзати через те, що холодне повітря потрапляє до коріння.

Справа в тому, що повітря має низьку теплопровідність, тому відмовлятися від аерації точно не слід.

Щоб розпушити землю можна використовувати звичайні вила. Головне правило: вила заглиблюються у ґрунт на половину своєї довжини.

Останні новини:  Як правильно посадити саджанець яблуні восени: поради садівникам

Чим більше отворів – тим краще. Звичайно, для аерації краще застосовувати спеціальні пристрої, які продаються в садових магазинах. Їх рекомендують фахівці, оскільки процеси догляду за газоном в такому разі значно спрощуються.

Підживлення

Головна проблема для газону – це постійні стрижки. Після стрижки траві доводиться відновлюватися, через що вона споживає велику кількість поживних речовин.

Восени потрібно обирати фосфорні та калійні підживлення. Вони підвищують імунітет, зміцнюють коріння та допомагають газону підготуватися до тривалих морозів. Від азоту варто відмовитись, оскільки почнеться активне зростання зеленої маси, а коренева система почне розвиватися повільніше.




Універсальні добрива:

  • 50 г суперфосфату.
  • 40 г сульфату калію.
Останні новини:  Прямі ознаки готовності гладіолусів до осіннього викопування

Ці підживлення вносяться на один квадратний метр.

Також можна раз на два роки вносити органіку. Для таких цілей підійде компост або перегній. Важлива умова: органіка повинна добре перепріти, якщо вносити свіжу, можна пошкодити рослини.

Якщо хочеться спростити догляд чи немає часу, можна вносити мінеральні комплекси:

  • осінні;
  • монокалірофсофаб та інші.

Восени можна вносити кісткове борошно та деревний попіл. У цих добривах велика кількість фосфору та калію, тому їх можна назвати універсальними.

Норма витрати: 200 г деревного попелу або кісткового борошна на квадратний метр. Часто застосовувати деревний попіл не варто, оскільки він знижує кислотність ґрунту.


dailynews.kyiv.ua