ООН: рівень води в Тихому океані стрімко зростає

30.08.2024   05:30    4

Протягом 30 років рівень моря у столиці Самоа – держави в південній частині Тихого океану – зріс на 31 сантиметр. В інших тихоокеанських країнах ситуація не краща, йдеться в доповідях про підвищення рівня моря, підготовлених ООН та Всесвітньою метеорологічною організацією.

У період з 1990 по 2020 рік рівень моря, що омиває столицю Фіджі Сува, піднявся на 29 сантиметрів, столицю Тонги Нукуалофа – на 21 сантиметр, столицю Тувалу Фунафуті, звідки вже збираються евакуювати мешканців – на 14 сантиметрів. Під загрозою й інші прибережні міста, зокрема, Шанхай, Кейптаун, Лондон, Майамі та Новий Орлеан.

Останні новини:  Науковці відродили вимерле біблійне дерево з 1000-річної насінини

 

З підвищенням рівня моря у регіоні частішають повені. Наприклад, у столиці Американського Самоа їхня кількість збільшилася з нуля 1980 року до 102 разів 2021 року. Крім перманентного підвищення рівня моря та регулярних повеней, південно-західна частина Тихого океану страждає від закислення вод та морських теплових хвиль.

Все це – наслідки зміни клімату: внаслідок підвищення глобальної температури тануть льодовики на суші та крижані щити Антарктиди та Гренландії, а також, відповідно до законів фізики, розширюється вода.

Останні новини:  Археологи знайшли кам'яну голову давньоримського періоду на розкопках в Англії

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш, виступаючи 27 серпня в столиці Тонги, назвав ситуацію божевільною.

«Підвищення рівня моря – криза, повністю створена людством. Криза, яка скоро досягне майже неймовірних масштабів, і не буде жодної рятувальної шлюпки, щоб повернути нас у безпечне місце», – сказав він.

За його словами, зараз рівень води в океані піднімається швидше, ніж за останні три тисячі років. Глава ООН знову закликав багаті країни активізувати зусилля щодо скорочення викидів вуглецю, припинити використання викопного палива та допомогти біднішим країнам.

Останні новини:  Вчені виявили серію дивовижних знахідок під картиною Леонардо да Вінчі

У вересні ООН проведе сесію, присвячену проблемі підвищення рівня моря. Гутеріш сподівається почути на ній «гучні та ясні заяви» малих тихоокеанських держав, оскільки на зміну клімату вони впливають незначно, а страждають від нього найбільше. Паралельно з виступом Гутерріша в Тонзі відбувся марш молоді за кліматичну справедливість.