Археологи знайшли в Туреччині руїни головної площі античного міста

28.08.2024   15:30    5

Археологи виявили стародавню агору, віком 2200 років, під час розкопок у місті Айгаї, розташованому на захід від Маніси, Туреччина.

Про це пише Arkenews.

Айгаї, одне з 12 еолійських міст, заснованих у західній Анатолії близько 700 р. до н. е., було важливим торговельним центром в елліністичні часи. Агора, знайдена в рамках проєкту «Спадщина майбутнього», є ключовим відкриттям, оскільки вона являла собою центр суспільного життя стародавнього міста.

Останні новини:  Сотня артефактів неоліту. Китайські археологи зробили видатну знахідку

Розкопки ведуться під керівництвом професора Юсуфа Сезгіна, завідувача кафедри археології Університету імені Джеляля Баяра в Манісі. Агора розташована поруч із будівлею парламенту міста й оточена колонними портиками, званими стоа. Серед виявлених знахідок — рельєфи із зображенням голови бика і написи на честь бога Аполлона, що, за словами Сезгіна, вказує на можливий зв’язок цих рельєфів із релігійними ритуалами або вотивними підношеннями.

Останні новини:  Науковці знайшли єдину тварину, невразливу для мікропластику

Сезгін наголосив, що рельєфи з бичачими головами, знайдені під дахами стоа, є рідкісними і важливими знахідками в стародавньому світі. Ці артефакти, найімовірніше, пов’язані з богами, і їхня наявність може свідчити про важливі події, як-от війни або релігійні обряди.

Усі знайдені артефакти, включно з десятками тисяч керамічних виробів, були передані в музей Маніси після реставрації. Розкопки тривають, і археологи мають намір зосередитися на реставрації та консервації агори та інших ключових об’єктів стародавнього міста.

Останні новини:  Відео: китайський аналог ракети Маска вибухнув під час випробувань