Наступного тижня жителі Землі зможуть спостерігати подвійний зорепад

28.07.2024   17:30    5

Спостерігачі за нічним небом по всьому світу зможуть наступного тижня побачити подвійний зорепад. Свого піку досягнуть метеорні дощі Альфа-Капрікорніди та південні Дельта-Акваріди, повідомляє Live Science.

Як заявив астроном з обсерваторії Лоуелла в Аризоні Ніколас Московіць, це «дивовижний збіг».

Метеорні дощі можна спостерігати, коли орбіта Землі перетинає траєкторію руху комет. Кам’янисті уламки, що залишають за собою комети, згоряють в атмосфері планети. Під час подвійного зорепаду Земля перетне орбіту комети 96P/Махгольця, яка відповідальна за метеорний потік південні Дельта-Акваріди, пік якого очікується 29-30 липня. Крім того, планета перетне орбіту комети 169P/NEAT, яка породжує Альфа-Капрікорніди, пік зорепада припаде на 30-31 липня.

Останні новини:  Частина пустелі Сахара раптово зазеленіла: науковці пояснили, що сталось

За словами Московиця, настання піку двох метеорних потоків з різницею о 24 годині є «трохи незвичайним». Але все ж таки подію не можна назвати «великою рідкістю».

Вчений додав, що Земля переживає близько 900 зорепадів на рік, тобто два-три на день. Але не всі з них є великими метеорними потоками, такими як Персеїди або Гемініди, коли можна спостерігати до 100 метеорів на годину. За словами Московиця, більшість метеорних потоків незначні, і астрономи лише починають систематично вивчати та вимірювати ці потоки завдяки нещодавно розробленим інструментам.

Останні новини:  Вчені розгадали загадку дивних споруд на Мадагаскарі

Метеорні потоки повторюються через однакові проміжки часу завдяки передбачуваним орбітам навколо Сонця. Невеликі коливання їхньої інтенсивності пов’язані з тим, як комети викидають уламки, і скільки ці уламки «живуть» у космосі.

На піку метеорного потоку південні Дельта-Акварії можна побачити приблизно 20-25 метеорів на годину. За словами Московиця, зорепад буде «доволі тьмяним». Щоб спостерігати його, потрібно поїхати подалі від джерел світлового забруднення та не вмикати екран смартфона.

Останні новини:  В Італії археологи знайшли скарб стародавніх монет віком 2000 років

Альфа-Каприкорніди будуть менш численними, але метеорний потік пов’язаний з більшими фрагментами, які здаватимуться набагато яскравішими в небі.

Найкраще «подвійний» зорепад буде помітний у Південній півкулі, оскільки там їхній радіант буде високо над горизонтом. Спостерігачі у Північній півкулі також зможуть спостерігати за ним, але за допомогою бінокля.