Як правильно вибирати молочні продукти: поради експерта

07.07.2024   02:00    9

Коли справа стосується визначення якості молочної продукції – починаючи з характеристик самого продукту і до упаковки – все стає не так очевидно, як могло здатися на перший погляд. Про що важливо пам’ятати насамперед?

Вміння вибрати якісну молочну продукцію – це мистецтво, яке не поступається за важливістю самому процесу приготування. Адже запастися хорошим сиром, молоком або кисломолочним виробом – це першорядний крок, якщо ваша мета – здивувати близьких повітряними млинцями або запіканкою, кожен шматочок якої буквально тане в роті.

Якісний молочний продукт – з чого він починається?

Насамперед важливо відзначити, що якість та смак молока практично неможливо покращити – можна лише спробувати дбайливо зберегти те, що дала природа. Саме тому турбота про якість продукції має починатися із турботи про тварин. Корови повинні утримуватися в чистих і провітрюваних корівниках, отримувати різноманітне та повноцінне харчування, мати можливість гуляти.

Автоматична система доїння у господарствах, звідки поставляється молоко, гарантує дотримання санітарних норм та чистоту молока. Виробник зобов’язаний не тільки забезпечити повну відсутність слідів антибіотиків у молоці, але й прагнути зниження захворюваності тварин за рахунок профілактичних заходів та зменшення застосування антибіотиків в цілому.




Звичайно, все вищезазначене повністю залежить від сумлінності виробника та його бажання покращувати якість своєї продукції, тому буде чудово, якщо перед черговим походом до магазину ви спробуєте дізнатися про улюблені марку – постачальника молочної продукції – трохи більше: де і як вони виробляють свої товари та як відгукуються про них експерти.

Останні новини:  Як приготувати для вечірки коктейль «‎Білий слон»‎

Для початку: що потрібно знати про етапи виробництва якісного молока?

Перше і найважливіше: у якісному молочному виробі не може бути гормонів та стимуляторів росту. Після доїння настає найважливіший етап транспортування, під час якого повиненн суворо дотримуватися температурний режим – інакше молочний продукт прийде на прилавки магазинів вже зіпсованим і непридатним для вживання.

Останні новини:  «Чого не можна робити, коли наближається старість»: Що псує зовнішність дорослої жінки

Також обов’язковою є пастеризація – термічна обробка продукту. Продаж у магазинах молока, яке не пройшло пастеризацію, заборонено законодавством. Термічна обробка забезпечує безпеку молочної продукції, а сучасні технології дозволяють її здійснити так, щоб зберегти всі корисні властивості молока.

Останній етап – упакування.  Тут ми звертаємо увагу на термін придатності. Як відомо, у молоко промислового виробництва не додають консерванти, при цьому збереження молока забезпечують якісне пакування, сучасне обладнання та чисту сировину. Чим чистіше молоко і чим надійніше упаковка, тим довше зберігатиметься продукт, адже у бактерій просто не буде шансу розмножатися. Як бачите, якість молока складається з десятків факторів на кожному з етапів – від господарства до прилавка, тому знати про них перед походом у магазин просто необхідно.

Як вибирати молоко та молочні продукти в магазині?

Безумовно, перше, на що ми звертаємо увагу при покупці будь-яких продуктів харчування, це назва. Законодавство регулює склад та технологію виробництва молочних продуктів з офіційними найменуваннями – сметана, молоко, йогурт, сир тощо. Так що майте на увазі, що зовсім інший склад може ховатися за “йогуртовим продуктом”, “сметанкою”, “молочком” та “творожком”.

Останні новини:  Точки довіри: як налагодити спілкування з коханою людиною

Наразі за законодавством продукцію без вмісту рослинних жирів має супроводжувати відповідне позначення на ціннику. Однак, щоб уникнути неприємних сюрпризів, переконайтеся заздалегідь у тому, що для вас прийнятний склад продукції, яку ви купуєте. І, звичайно, обов’язково перевірте терміни придатності продукції.

Не перевірити цілісність упаковки – на наявність мікротріщин, пом’ятостей, будь-яких інших пошкоджень, які можуть спричинити передчасне псування продукції

Бажано вибирати молоко у непрозорій упаковці – вона краще зберігає якість продукту. Також варто дотримуватись температурного режиму зберігання, рекомендованого виробником. До речі, багато споживачів зберігають молочні продукти в дверцятах холодильника. Це не зовсім коректно, тому що в дверцятах температура вище, ніж у холодильнику, і від цього молоко швидше псується.


ua-novosti.info