Безкоштовне житло і відсутність мовного бар’єра: чим Литва заохочує українців на роботу

08.06.2024   20:31    44

Роботу в Литві знайшли 32,4 тис. громадян України зі статусом тимчасового захисту з початку повномасштабного вторгнення з майже 86 тис. зареєстрованих у Міграційній службі Литви.

В країні готові працевлаштувати ще більше українців у зв’язку з очікуваним ростом економіки на 1,6% цьогоріч та низьким рівнем безробіття. Кількість вакансій з початком сезонних робіт у квітні для громадян України значно зросла  – повідомляє Міграційна платформа EWL.

Наразі кількість пропозицій роботи для громадян України, зареєстрованих у службі зайнятості – майже 2 тис.

Литва потребує працівників у багатьох галузях, особливо у виробництві, будівництві, охороні здоров’я, виробництві продуктів харчування та сфері гостинності.

Литовські роботодавці пропонують українцям без знання мови і досвіду роботи працевлаштування на підприємствах автомобільної галузі та харчової промисловості із зарплатою 900 євро чистим на старті (39,4 тис грн). Потім за рахунок бонусів і премій зарплата зростає – на деяких вакансіях до 1300-1500 євро нетто (57-65,7 тис грн).

“Литовський ринок праці насичений різного роду вакансіями для українців. Литва залишається однією з країн, де найлегше працевлаштуватися громадянам України. Це можна зробити за один день на основі тимчасового захисту або гуманітарної візи. Також для працівників надають житло безкоштовно або за невисоку доплату. І часто це житло готельного типу у великих містах або передмістях, оскільки там розташовані підприємства”, – розповідає керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

Останні новини:  Лідер Чехії зробив гучну заяву про війну в Україні

За словами Нестеренко, на підприємствах почали працевлаштовувати перекладачів для українських працівників та прописують робочі інструкції українською. Крім того, що часто можна порозумітися російською з огляду на те, що цю мову знають у Литві.

Серед вакансій, які зараз пропонують українцям:

  • Працівник на завод з виробництва морозива із зарплатою від 900 євро чистими, обідами на роботі за 1,5 євро і можливістю пригощатися продукцією заводу.
  • Працівник на пакування курятини. Зарплата – від 900 євро до 1200-1300 євро нетто за рахунок додаткових годин.
  • Працівник рибзаводу з зарплатнею 1100 євро чистими за рахунок додаткових годин.
  • Продукция сирних палочек із зарплатою 900 евро нетто.
  • Повар у ресторані з мінімальним досвідом роботи і зарплатнею 1000-1400 евро нетто, житлом за рахунок роботодавця і харчуванням на роботі.
Останні новини:  Науседа закликав наділити ООН повноваженнями зупинити Росію

Зазвичай литовські роботодавці надають перевагу тим, хто планує працювати більше ніж 3 місяці. Вони зацікавлені у тому, щоби громадяни України залишалися працювати протягом тривалого часу.  Натоміть є також і сезонні роботи на 1,5-2 місяці.




Нагадаємо, що для легалізації і роботи в Литві громадяни України мають отримати статус тимчасового захисту. Він дає право на роботу і проживання в країні на 1 рік з можливістю продовження. Його надають тим, хто на момент повномасштабного вторгнення перебував в Україні. Альтернативний варіант – гуманітарна віза, процедура отримання якої також нескладна.

Останні новини:  Заборона Заходу на удари вглиб Росії робить F-16 менш ефективними, – BI

Більшість українських біженців у Німеччині досі не знайшли роботу. Як пише Bild, зараз у ФРН зареєстровано 1,1 млн біженців з України, з них 716 000 працездатного віку від 15 до 65 років. При цьому з них лише 113 000 мають офіційну роботу із соцпакетом і ще 36 000 частково зайняті.

“Таким чином частка працюючих українців – 21% від працездатних і 13,5% від загальної кількості”, – підсумовує видання.

У коментарях Bild українські біженці називають різні причини свого безробіття. Деякі зазначають, що допомоги, які вони отримують від соціальної служби, “дуже хороші” і їх вистачає на життя.


uapress.kyiv.ua