7 000-річні неолітичні човни були неймовірно складними і напрочуд сучасними

28.03.2024   19:31    2078

Мореплавці Середземномор’я епохи неоліту подорожували на складних суднах, які вже містили багато з тих морських рішень, які можна побачити на сучасних човнах. Якість і складність цих доісторичних суден вказують на те, що наприкінці кам’яного віку було зроблено кілька значних досягнень у вітрильному спорті, які проклали шлях для поширення найважливіших цивілізацій стародавнього світу.


Добре відомо, що морські торговельні зв’язки існували в Середземномор’ї в період неоліту, хоча до цього часу було незрозуміло, наскільки вправними були ці перші мореплавці в управлінні хвилями. Щоб подолати цю невизначеність, автори нового дослідження проаналізували п’ять розкопаних каное, знайдених на поселенні 7000-річної давнини, яке зараз лежить на дні італійського озера.

Відоме під назвою Ла Мармотта, це місце занурене під 8 метрів (26 футів) води і ще три метри (10 футів) осадових порід, приблизно в 300 метрах (985 футів) від сучасної берегової лінії озера Браччано, поблизу Риму. Дослідники вважають, що поселення було заселене між 5700 і 5150 роками до н.е., і описують його як найдавніше неолітичне приозерне село в центральному Середземномор’ї.



З п’яти каное, знайдених на місці, найбільше було зроблене з величезного дубового стовбура і мало довжину 10,43 метра (34 фути). На думку авторів, чотири “поперечні підсилення” на основі судна “збільшили б міцність корпусу і захистили його, а також покращили б його керованість”.

Останні новини:  У Франції знайдено загадковий стародавній пам’ятник

Ще більш вражаючим є те, що дослідники знайшли три дерев’яні предмети Т-подібної форми по правому борту судна, кожен з яких мав кілька отворів. “Характеристики і розташування цих об’єктів дозволяють припустити, що вони могли використовуватися для кріплення мотузок, прив’язаних до можливого вітрила, або для з’єднання з іншими морськими елементами, такими як стабілізатор або навіть інший човен, щоб створити подвійний корпус у вигляді катамарана”, – пишуть вони.



“Ці стратегії забезпечили б більшу безпеку і стабільність, а також більшу місткість для перевезення людей, тварин і вантажів”.

Останні новини:  Учений показав, чому “Ентерпрайз” був би занадто повільним у масштабах Чумацького Шляху (відео)
7,000-річні неолітичні човни були неймовірно складними і напрочуд сучасними

Друге каное було зроблене з видовбаного стовбура вільхи і містило “грибоподібний” шматок дерева з одним отвором. Відзначаючи схожість між цим предметом і “сучасними тумбами, які можна побачити в наших портах”, автори “припускають, що його функція могла полягати саме в тому, щоб закріпити каное, коли рівень води в озері піднімався”.

З решти трьох човнів один був вирізаний з вільхи, один – з тополі, а один – з бука. На думку дослідників, різноманітність типів деревини, з якої виготовлені човни, свідчить про те, що первісні будівельники добре розуміли різні властивості кожного матеріалу.

Наприклад, дуб, можливо, обирали через його міцність, тоді як вільху, ймовірно, використовували через те, що вона легка і стійка до розтріскування.

“Пряме датування неолітичних каное з Ла-Мармотти показує, що вони є найдавнішими в Середземномор’ї, пропонуючи безцінну інформацію про неолітичну навігацію”, – зазначають автори у своїй заяві. “Це дослідження розкриває дивовижну технологічну досконалість ранніх землеробських і скотарських спільнот, підкреслюючи їхні навички обробки дерева і будівництва складних суден”.

З огляду на розмір каное, дослідники підозрюють, що вони, ймовірно, призначалися для використання далеко за межами озера Браччано. Тому вони припускають, що човни могли спуститися вниз по річці Арроне, яка з’єднує озеро з Середземним морем, перш ніж продовжити свою подорож до чужих земель.

Останні новини:  Рослинне м’ясо виявилося не кориснішим за натуральне

Докази цих заморських подорожей можна знайти в численних екзотичних артефактах, знайдених у Ла Мармотті, серед яких грецький і балтійський глиняний посуд, а також обсидіанові знаряддя праці з островів Ліпарі та Пальмарола. Морехідність суден також була продемонстрована групою археологів-експериментаторів, які побудували репліку одного з каное ще в 1998 році і пропливли на ньому понад 800 кілометрів (500 миль) з Італії до Португалії.



nnews.com.ua