Які кімнатні росили “очищують” повітря в квартирі

Сьогодні,   13:43    114

 

Кімнатні рослини прикрашають наші будинки, допомагають зняти стрес та дають відпочинок очам. Крім того, вони сприяють очищенню повітря в приміщенні від отруйних домішок, насичують атмосферу будинку киснем, поглинають вуглекислий газ, зволожують повітря, затримують пил.

Подробиці

Відомо, що сухе повітря у приміщенні (особливо в зимовий час) може стати причиною сухого кашлю та висушує шкіру. Багато рослин виділяють рослинні антибіотики (фітонциди) та ефірні олії, знищуючи шкідливі мікроорганізми. Одна здорова велика рослина може очистити до 9 квадратних метрів площі.

Про найбільш корисні для очищення повітря в приміщенні кімнатних рослин розповідає експерт Анастасія Калініна.

  • Традесканція (“бабині плітки”) – її батьківщиною є тропічні болота Америки. Листя рослини буває зеленого, фіолетового і смугастого забарвлення (цей вид носить назву зебрина). Дуже красиво традесканція виглядає на шпалерах або підвісних кашпо. Рослина здатна нейтралізувати електромагнітне випромінювання від різних електроприладів у будинку та чудово зволожує повітря, покращуючи стан хворого при бронхіті. А ще індіанці використовують листочки традесканції, прикладаючи до садин і синців, як ми листок подорожника.
  • Хлорофітум чубатий (рослина-павук, або “летючий голландець”) – рослина-епіфіт з мису Доброї Надії. Хлорофітум очищає повітря від тютюнового диму, формальдегіду та продуктів горіння газу, а також виділяє бактерицидні речовини. Його використовують навіть за умов космічної станції. Дуже підходить при озелененні кухні. В Африці використовується в народній медицині як проносний засіб.
  • Алое (столітник) очищає повітря від формальдегіду, а вночі виділяє велику кількість кисню.
  • Сансів’єра або сансів’єрія (“щучий хвіст”, “зміїна шкіра”, “тещин язик”) – батьківщина рослини острів Цейлон (нині Шрі-Ланка). Ця рослина чудово очищає повітря у приміщенні від продуктів розпаду шкідливих хімічних речовин (формальдегід, аміак тощо), а також здатне збагачувати атмосферу киснем у нічний час.
  • Хамедорея (бамбукова пальма) зволожує повітря, знищує хвороботворні мікроорганізми та очищає його від формальдегіду.
  • Цитрусові знищують хвороботворні бактерії, виділяючи ефірні олії. Чудово освіжають повітря. Допоможуть позбавитися депресії, підвищують працездатність.
  • Спатифиллум ( “жіноче щастя” ) здатний знизити концентрацію повітря аміаку, формальдегіду, ксилолу тощо.
  • Кімнатна хризантема, або гербера, здатна очистити повітря у приміщенні від аміаку, формальдегіду, бензолу та інших шкідливих речовин.
  • Фікуси – затримують частинки пилу та сприяють очищенню повітря від продуктів розпаду різних пластиків.
  • Пеларгонія (герань кімнатна) очищає повітря від хвороботворних організмів, знижує стрес, стабілізує тиск крові та здатна покращити сон. Чудово підходить для профілактики сезонних застудних та вірусних захворювань. Знімає біль голови. Обережно, рослина може спричинити алергію.
  • Бігонія поглинає електромагнітне випромінювання, затримує пил, насичує повітря киснем, знищує патогенну мікрофлору.
  • Драцена очищає повітря від автомобільних вихлопів, вона є незамінною, якщо вікна виходять на жваву трасу або автостоянку.
  • Диффенбахія знищує хвороботворні організми, захищає від хвороб органів дихання. Нейтралізує шкідливі речовини, що виділяються різними лаками та фарбою.
  • Аглаонема очищає повітря від формальдегіду, знищує хвороботворні організми (наприклад, стрептококи).
  • Лавр очищає повітря від пилу та патогенних мікроорганізмів (навіть від збудника туберкульозу – палички Коха). Дуже доречний на кухні.
  • Розмарин необхідний для очищення повітря при легеневих захворюваннях, сприяє профілактиці застуди та концентрації уваги.
  • Епіпремнум, хамедорея, антуріум знижують у повітрі концентрацію бензолу, ксилолу, формальдегіду тощо.
Останні новини:  Чому чоловіки зустрічаються з одними, а одружуються з іншими

Пам’ятайте, що здатні очистити повітря здорові та доглянуті рослини. Поливайте їх і вчасно підгодовуйте, подбайте про чистоту листя. У ґрунт і воду для поливу можна додавати подрібнені таблетки активованого вугілля. А ще рослини позбавляють негативу і підтримують радість у будинку.





glamour.kyiv.ua