Вживання кави відразу після приготування пов’язане з високим ризиком раку

15.10.2024   05:52    55


Лікарі попереджають любителів кави про небезпеку вживання свіжоприготованого напою, що не охолонув до певної температури.

Дослідження онкологів, показало: звичка вживати каву відразу після приготування асоціюється з високим ризиком раку.

«Вживання кави, приготовленої на розігрітій до 90–95 градусів воді, може спричинити опіки чутливих клітин слизової оболонки стравоходу та підвищити ризик розвитку раку вдвічі», – констатували науковці.

Останні новини:  “Раніше для тіла, зараз для голови”: як Марічці Падалко вдається виглядати молодшою за Вітвіцьку та Таран

До висновку про небезпеку пиття гарячої кави дійшли також британські науковці. Ними було перевірено харчові звички 500 тисяч людей. Вчені переконалися: любителі гарячої кави наражаються на підвищений ризик злоякісних пухлин.

“У людей, які воліли пити гарячу каву (70 градусів і вище), ризик розвитку раку стравоходу був збільшений у 5,5 рази”, – сказала про результати проекту лікар Дебора Лі.

За словами медика, прийом такого напою сприяє виникненню гастроезофагеального рефлюксу, при якому послаблюється бар’єр між шлунком та стравоходом, через що шлункова кислота проникає у стравохід, сприяючи роздратуванню та ерозії його слизової оболонки. Наслідком може стати запальний процес, здатний призвести до виникнення пухлини.

Останні новини:  Турбуєтеся про здоров’я свого мозку? Їжте ці сім продуктів

“Після приготування кави або чаю необхідно почекати, поки температура напою не знизиться до 60 градусів”.


novosti24.kyiv.ua