Відкриття під Тихим океаном змінило уявлення вчених про геологію нашої планети

Сьогодні,   19:30    87

Нещодавнє відкриття вчених показало, що субдуковані плити рухаються мантією планети не так швидко, як вважалося раніше. Вони можуть ув’язати по шляху вниз у процесі їхнього занурення в геосферу. Це відкриття змінило уявлення вчених про геологію Землі.

Група вчених з Мерілендського університету спромоглася знайти найдавніше морське дно, занурене всередину нашої планети не менше 250 мільйонів років тому. Статтю про це відкриття опублікувало видання Science Advances.

Останні новини:  Вперше помітили виживання блакитної акули після атаки риби-меча

Дослідники зафіксували надзвичайно широкий фрагмент у місці переходу мантії на глибині близько 660 км під поверхнею Землі. Ця ділянка, як вважають вчені, є уламками древнього морського дна, зануреного через субдукцію. Так називається явище, у процесі якого одна тектонічна плита засувається під другу.

Для дослідження вчені використали метод, який називається сейсмічна візуалізація. Він дав можливість заглянути вглиб надр нашої планети і зафіксувати найдавнішу субдукційну плиту.

Отримана інформація є доказом того, що субдуковані плити переміщуються по мантії планети в рази повільніше, ніж вважалося раніше. Це відкриття дозволяє зробити припущення, що окремі океанічні плити мають неочевидну властивість ув’язати по дорозі вниз у процесі їх занурення в геосферу.

Останні новини:  В Англії на пляжі знайшли кулон, якому може бути 2000 років