Україна побудує в Литві завод з виробництва перспективної вибухівки

Вчора,   19:00    155


Україна побудує в Литві завод з виробництва перспективної вибухівки

Міністерство економіки та інновацій Литви підписало меморандум з компанією з України, яка побудує завод з виробництва вибухових речовин нового покоління RDX.

Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки та інновацій Литви

Як йдеться у заяві, новий завод повинен посилити обороноздатність України, Литви та ЄС. Будівництво обʼєкта розпочнуть у 2025 році.

“Ми активно розвиваємо співпрацю у сфері оборони з нашим партнером Україною. Новий завод з виробництва вибухових речовин у Литві – чіткий сигнал агресору, що ми не відступимо. Оборонний потенціал України та Європи зростає і продовжуватиме зростати, як з погляду озброєння та боєприпасів, так і з погляду передових технологій оборони та безпеки”, — заявив міністр економіки та інновацій Аушріні Армонайте.

У країнах НАТО активно користуються такою вибухівкою нового покоління. RDX може використовуватися окремо або в поєднанні з іншими вибуховими матеріалами – у бомбах, мінах тощо. Вона вкрай швидко детонує та має велику вибухову силу.

Останні новини:  Австралія відправить Україні десятки застарілих танків “Abrams”

Ринок RDX у 2023 році становив близько 10 млрд євро. У зв’язку зі збільшенням попиту на цю вибухову речовину прогнозується, що у 2028 році ринок зросте майже вдвічі.

За словами Еріки Курочкіної, заступниці міністра економіки та інновацій, завод нового покоління, який будують українці, зробить значний внесок у розвиток оборонного сектору країни.

«Ми ініціювали поправки до закону про створення сприятливих умов для розвитку проектів оборонної промисловості в Литві, що привернуло увагу найбільших світових оборонних компаній. Ми вже залучили німецького оборонного гіганта Rheinmetall до Литви для будівництва заводу з виробництва боєприпасів. Ми також досягли домовленості з американським оборонним гігантом Northrop Grumman про виробництво боєприпасів. Ми також ведемо переговори з іншими стратегічними іноземними партнерами, в тому числі з Україною. Новий завод з виробництва вибухових речовин є одним з декількох запланованих спільних оборонних проектів, і литовці також обговорюють з українцями розробку безпілотників та інших оборонних технологій», – сказала заступник міністра Курочкіна.




За словами Еліаса Чівіліса, генерального директора Invest Lithuania, зростаюча оборонна промисловість Литви, стимульована залученням інвестицій високого рівня, свідчить про те, що Литва стає важливим гравцем у безпековій інфраструктурі Європи.

Останні новини:  КНДР мобілізувала майже 1,5 мільйони вояків для війни з Південною Кореєю

«Цей проект є прекрасним прикладом гнучкого і динамічного регуляторного середовища Литви, яке дозволяє нам швидко відповідати очікуванням інвесторів у критично важливих секторах. Такі проекти не лише зміцнюють нашу економіку, але й роблять значний внесок у регіональну обороноздатність», – сказав пан Чівіліс.

Цього року EIMIN ініціював зміни в законодавстві, щоб дозволити проектам оборонної промисловості в Литві розпочатися в найкоротші терміни. Завдяки спрощеним процедурам, передбаченим законодавчими змінами, будівництво цього заводу в Литві може розпочатися вже наступного року.

Останні новини:  ООН нарахувала 1,1 млрд людей, що живуть у тотальних злиднях


inshe.tv