Суперкомп’ютер змоделював деталі останньої стадії ядерного поділу

Сьогодні,   14:30    245

Американські фізики отримали детальну картину фінальної стадії ядерного поділу, використовуючи один із найпотужніших суперкомп’ютерів у світі. Моделювання показало несподівані деталі процесу, на якому заснована робота атомних електростанцій і ядерна медицина.

Дослідники з Вашингтонського університету та Лос-Аламоської національної лабораторії провели повністю мікроскопічне квантове моделювання моменту, коли атомне ядро розривається на дві частини. Для цього вони задіяли суперкомп’ютер Summit.

Останні новини:  Сильна магнітна буря знову охопила Землю: скільки вона триватиме

Системі знадобилося близько 15 годин безперервної роботи для розрахунку кожного варіанта поділу. Вчені моделювали сценарії для трьох різних ядер – урану-238, плутонію-240 і каліфорнію-252 – з різними початковими умовами. Загалом на експеримент витратили майже мільйон нодо-годин обчислювальних потужностей.

Моделювання ядерного поділу. Зображення: Los Alamos National Laboratory

Аналіз показав, що процес розриву ядра відбувається не хаотично, як вважалося раніше. Точка, де ядро в підсумку розірветься, визначається задовго до самого поділу – ніби в матеріалі заздалегідь з’являється “слабке місце”. Крім того, фізики виявили, що перед поділом протони залишають зону розриву раніше за нейтрони, а сам момент розриву є найшвидшою стадією всього процесу поділу.

Останні новини:  Найдревніша піраміда в історії чи жерло вулкана: чому вчені сперечаються про Гунунг-Паданг

“Це, ймовірно, найточніший і найретельніший теоретичний опис розриву ядра, без будь-яких припущень і спрощень”, – зазначив керівник дослідження, професор фізики Вашингтонського університету Аурел Булгак. Результати дослідження допоможуть зрозуміти процеси, що відбуваються в ядерних реакторах, і можуть призвести до поліпшення методів ядерної медицини.