Стало відомо, чому за 10 років знайдено значно більше руїн майя, ніж за останні 150

Сьогодні,   12:30    624

У Мексиці та Центральній Америці неодноразово знаходили руїни майя. Проте непрохідні густі ліси століттями ховали у своїх нетрях таємниці стародавньої цивілізації.

Але космічні супутники за останні 10 років допомогли вченим знайти більше древніх руїн майя, ніж будь-коли раніше. Все завдяки імпульсній лазерній технології, пише Space.com.

Стало відомо, чому за 10 років знайдено значно більше руїн майя, ніж за останні 150

«За останні 10 років археологи нанесли на карту більше місць, будівель і об’єктів майя, ніж за останні 150 років», – сказав професор археології Техаського технічного університету Бретт Хоук.

Археологи знаходять ці руїни швидше завдяки кращим супутниковим технологіям. Використовуючи імпульсний лазерний метод, який називається лідар, або виявлення і визначення відстані, супутники можуть зазирнути крізь щільний покрив, що оточує місця руїн майя, пояснив Хоук.

Стало відомо, чому за 10 років знайдено значно більше руїн майя, ніж за останні 150

За історичними даними, майя – це корінні народи, які населяли землі сучасної Мексики, Гватемали та північного Белізу. До XVI століття, коли іспанці вторглися на цю територію, майя були панівною регіональною групою. Вони створювали великі піраміди та кам’яні споруди, вели сільське господарство та володіли писемністю.




Пам’ятки майя, такі як славнозвісна Чичен-Іца в Мексиці, відзначені ЮНЕСКО та ООН, як об’єкти всесвітньої спадщини. Проте вчені наголошують, що є багато інших нерозкопаних споруд відомої цивілізації.

Стало відомо, чому за 10 років знайдено значно більше руїн майя, ніж за останні 150

Супутники допомагають вченим виявити більше руїн на північному сході Белізу. Бретт Хоук натякнув на «нові лідарні місії» під керівництвом Емі Томпсон з Університету Техасу. Проте назви цих проєктів ще не розголошуються.

Останні новини:  У кургані знайшли древню колісницю

Науковці розповідають, що їхнє дослідження охоплює регіон, який приблизно в 10 разів перевищує розмір Манхеттена – 650 квадратних кілометрів. І ця територія багата на руїни.

Команда експертів знайшла 28 пам’яток «всього за пару днів у лабораторії, вивчаючи дані», каже Хоук, і планує продовжити розкопки на деяких ділянках.

Стало відомо, чому за 10 років знайдено значно більше руїн майя, ніж за останні 150

Професор археології також розповів, що один із напрямків дослідження, який стосуватиметься вивчення каналів і водного господарства в регіоні, запланований на наступне літо.

Останні новини:  Учені знайшли органічні молекули, здатні вціліти на Венері

За словами дослідників, суспільство майя змінилося в результаті змін клімату. Вчені сподіваються, що вивчення технології давніх народів може допомогти перенести їхні «вивчені уроки» на сьогоднішні кліматичні проблеми. Наприклад, вже відомими є давні тераси для вирощування кукурудзи та водозбірники для транспортування та зберігання води в умовах посухи.

«Люди та громади пристосувалися до мінливих умов навколишнього середовища та опадів, створюючи те, що здається стійкою мозаїкою землекористування», – сказав Тім Мурта з Університету Північної Кароліни в Шарлотті.

Останні новини:  Над Києвом зійшло біле пустельне Сонце: що відомо про цю аномалію

Науковці наголошують, що штучний інтелект міг би зіграти певну роль у виявленні древніх руїн на супутникових знімках. Але навчання та отримання доступу до відповідних алгоритмів поки що затягує цей процес.