Підпирали двері: знайдена під сараєм статуя виявилась шедевром за 2,5 млн фунтів

Сьогодні,   11:30    112

Твір світового мистецтва довгий час використовували, щоб підпирати двері у сараї у промисловій зоні Балінторе.

У 1930 році міська рада Інвергордона (Шотландія) всього за 5 фунтів стерлінгів (близько 270 грн) придбала мармуровий бюст сера Джона Гордона, а тепер планує продати його за 2,5 мільйона (134,5 млн грн). Скульптуру, створену французьким художником Едме Бушардоном у 1728 році, знайшли місцеві мешканці під садовим сараєм. Про це пише видання Metro.

Останні новини:  Дослідження показали, що життя на Марсі могло існувати під шаром льоду

Шедевр начебто загубили під час реорганізації місцевої влади. Його довгий час використовували, щоб підпирати двері у сараї в промисловій зоні Балінторе, поблизу Інвергордона.

Радниця Максін Сміт заявила, що відсотки від грошей, отриманих від продажу, можуть становити до 125 000 фунтів стерлінгів (6,7 млн грн) на рік — ці кошти інвестують у громаду. З оригіналу скульптури планують зробити копію, яку виставлять в музеї.

Останні новини:  У Польщі знайшли у річці затонулий корабель XIX століття: науковці не знають, як він там опинився
Бюст сера Джона Гордона планують продати за 2,5 мільйона, скульптуру, створену французьким художником Едме Бушардоном Fullscreen
Шедевр довгий час використовували, щоб підпирати двері у сараї
Фото: Highland Council

«Виставити оригінальне погруддя на загальний огляд неможливо через його високу цінність і пов’язані з цим ризики», — зазначалося у доповіді, представленій депутатам.




На думку експертів Sotheby’s, нинішню пропозицію у 2,5 мільйона фунтів стерлінгів можна вважати піковою для цього об’єкта мистецтва.

Останні новини:  У Швеції виявили величезне поховання вікінгів і уламки 50-метрового корабля

До речі, французький художник Едме Бушардон також створював скульптури для садів Версальського палацу — колишньої резиденції французької королівської родини, а також для Фонтану чотирьох сезонів на вулиці Гренель у Парижі.

Погруддя сера Джона Гордона виліплене на початку 18 століття, коли митець жив у Римі. 2016 року воно експонувалось у Луврі (Франція) та Музеї Джона Пола Гетті в Лос-Анджелесі (США).