Незрозумілий дисбаланс: стародавній некрополь в Іспанії спантеличив дослідників

Вчора,   23:30    136

Некрополь Панорія в Іспанії, якому понад 5600 років, здивував вчених. Дослідивши останки, вчені виявили неочікуване співвідношення: на 10 похованих жінок припадав 1 чоловік.

Археологи виявили стародавнє місце поховання в Гранаді, Іспанія, яке вирізняється тим, що в ньому поховано більше жінок, ніж чоловіків. Це викликає інтерес до демографічних закономірностей минулого регіону. За словами дослідників з Університету Гранади, некрополь Панорія, якому понад 5600 років, виявляє різкий дисбаланс, особливо серед дитячих поховань, де співвідношення жінок і чоловіків становить 10 до 1, пише Independent.

Останні новини:  Жорстоке знищення цілого бунтівного міста розкрило брутальний бік Римської імперії

поховання, жінки, останки, некрополь, Іспанія, чоловік, жінка, дисбаланс, кістки, ДНК, вік, стать Fullscreen
Фото з дрона дев’яти розкопаних могил
Фото: Díaz-Zorita Bonilla Marta et al., Scientific Reports (2024)

«Популяція з Панорії демонструє явний дисбаланс статевого співвідношення на користь жінок: жінок вдвічі більше, ніж чоловіків», — зазначається в дослідженні. Це наштовхнуло вчених на думку, що доісторичне суспільство могло мати соціальну структуру, орієнтовану на жінок, а поховальні практики відображали матрилінійні традиції.




Некрополь, розташований за 400 кілометрів на південь від Мадрида, складається з 19 могил, дев’ять з яких досліджені, і дали близько 55000 скелетних останків. Поховання датуються 5600 роками, з перервою у використанні до приблизно 4100 років тому.

Останні новини:  Підкорити Еверест стане важче — гора продовжує рости

Щоб дослідити останки, дослідники застосували інноваційні методи, включаючи аналіз зубної емалі та ДНК, щоб точно визначити біологічну стать похованих. Результати підтвердили значну перевагу жіночих поховань у всіх вікових групах і часових періодах в межах некрополя.

Зазвичай такі виражені дисбаланси спостерігаються лише на місцях поховань, що постраждали від конфлікту, війни чи міграції, але жодна з цих умов, схоже, не стосується цього місця.

Останні новини:  Українці в жовтні зможуть побачити два зорепади і комету століття: де і коли дивитися

Така послідовна демографічна картина привела дослідників до висновку, що суспільство, ймовірно, практикувало поховальні звичаї, засновані на матрилінійному походженні, де соціальні зв’язки і спорідненість простежувалися по материнській лінії. Вони також припустили, що молодих чоловіків могли заохочувати приєднуватися до інших родинних груп — практика, відома як чоловіча екзогамія.