Науковці знайшли докази існування прадавнього океану на планеті Церері

Сьогодні,   10:30    226

На карликовій планеті Церері знайшли нові ознаки існування прадавнього океану — на них вказала крижана кора планети, пише Успіх in UA.

Порівнюючи результати моделювання та дані місії NASA Dawn, яка вивчала тіла Головного поясу астероїдів, науковці дійшли висновку, що вміст льоду в корі Церери зменшується зі збільшенням глибини, а частка домішок зростає, що і підтверджує гіпотезу про існування в минулому океану під поверхнею карликової планети, повідомляє nauka.ua.

Останні новини:  Учені з’ясували, який вигляд мала найбільша комаха на Землі

Науковці за допомогою програми COMSOL Multiphysics змоделювали процеси, які призводять до деформації поверхні Церери, щоб пояснити її особливості, виявлені місією NASA Dawn. Зокрема, вони хотіли пояснити, чому кратери на планеті деформуються та осідають повільніше, ніж цього очікують науковці. Вони розглянули три моделі кори, які передбачали різний вміст льоду у ній.

Як виявилося, найбільше відповідає даним вимірювань місії модель кори з товщиною 65 кілометрів, у якій вміст льоду біля поверхні становить 90 відсотків, поступово зменшується з рухом вглиб планети, і повністю зникає на глибині 117 кілометрів.

Останні новини:  Допомогли технології. Іранські артефакти залізного віку виявилися підробкою

Ця модель узгоджується з морфологією кратерів, високим вмістом водню і можливою наявністю рідкої солоної води в кратері Оккатор, що підтверджує гіпотезу про існування давнього океану на Церері.

Однак наразі науковцям невідомо, чи є на Церері сполуки з включеними у них молекулами води, які підтвердили б модель кори з низьким вмістом льоду. Хай там як, моделювання підтвердило можливість існування давнього океану, що замерзав зверху вниз, і показало, як домішки можуть впливати на стабільність та довговічність структур на поверхні небесних тіл.

Останні новини:  Вчені пояснили, які люди краще переносять холод

Крім того, ці відкриття допоможуть у дослідженні інших планет і супутників, де можуть бути приховані підповерхневі океани.