Індія наростила постачання до Росії обмежених критично важливих технологій, які підпадають під західні санкції. Експорт Індії для Кремля став другими за величиною після китайського. Про це повідомляє Bloomberg.

Так, індійський експорт мікрочипів, схем та верстатів перевищив $60 млн у квітні та травні – приблизно вдвічі порівняно з попередніми місяцями цього року. При цьому оцінюється, що у липні він підскочив до $95 млн, розповіли Bloomberg чиновники на умовах анонімності.

Останні новини:  Стане дідусем в 11-й раз: донька Дональда Трампа вагітна первістком


За словами західних чиновників, згідно з останніми даними, майже п’ята частина заборонених технологій потрапляють у російський військово-промисловий комплекс через Індію.

Через санкції експорт більшості предметів подвійного використання безпосередньо до Росії заборонений, тому країна-агресор купує їх у третіх державах, й іноді у різних дочірніх компаній західних фірм або через мережу посередників.

Останні новини:  Дональд Трамп пригрозив залишити союзників по НАТО без захисту перед Росією

Журналісти зазначають, що Туреччина та Об’єднані Арабські Емірати були двома великими перевалочними пунктами, проте з’явилися й нові хаби. Серед них, за словами співрозмовників Bloomberg, Індія, Малайзія та Таїланд.




Bloomberg наголошує, роль Індії у постачанні таких товарів представляє додаткову проблему, оскільки США та ЄС хочуть розвивати партнерські відносини з урядом прем’єр-міністра Нарендри Моді, який досі підтримує зв’язки з Путіним.

Останні новини:  Макрон, Мелоні та Санчес засудили обстріл Ізраїлем тимчасових сил ООН в Лівані

Крім того, Індія також стала головним покупцем російської нафти, попри зусилля країн-союзників умовного Заходу щодо обмеження продажів.