Фінансові цілі, які можна поставити собі цієї осені

Сьогодні,   15:16    98


Відносини з грошима — це процес, який варто переосмислювати і удосконалювати протягом всього життя. Здорові фінансові звички позбавлять від багатьох необдуманих рішень, розчарувань, допоможуть стати вільніше і будуть мотивувати розвиватися.

Ось кілька фінансових цілей, які варто поставити собі цієї осені, щоб впевнено увійти в новий рік.

Уникати боргів

Коли людина регулярно перебуває в боргах, це говорить тільки про одне — вона не здатна адекватно оцінювати свою платоспроможність і розумно підходити до витрат. Намагайтеся уникати позик, особливо якщо мова йде про не термінову, нехай і дуже бажану купівлю — нового телефону, подорожі, побутової техніки. Звичка постійно позичати до зарплати впливає на імідж людини серед друзів і знайомих і заганяє її в нескінченний борговий цикл.

Останні новини:  Чому не варто залишати зубну щітку у ванній

Кредити, позичання та інші способи швидко роздобути грошей полегшують життя, тільки якщо це ретельно обдумане фінансове рішення. Ставтеся до них як до екстреної міри, а не як до способу отримати щось тут і зараз.

Почати відкладати гроші

Не чекайте, коли з’являться зайві гроші, щоб почати формувати свою «подушку безпеки», тому що цього не станеться. Витрати, зазвичай, ростуть разом з доходами, хоч людина може цього не усвідомлювати. Сплануйте у своєму бюджеті суму, яку ви щомісяця будете відкладати в особистий фонд для надзвичайних ситуацій. Нехай вона буде невелика, але щомісячна.

Поставити серйозну матеріальну мету

Мрії, які вимагають великих фінансових ресурсів, у вас напевно вже є: власне житло, машина, стартовий капітал для бізнесу. Залишилося вибрати найпріоритетнішу і перетворити її в ціль, а це значить — почати предметно думати, що потрібно зробити для її досягнення. Необхідні гроші не накопичаться самі собою без чітких фінансових рішень.

Останні новини:  Чому західні візажисти перестали використовувати туш для макіяжу очей

Якщо думаєте про великий кредит або іпотеку, почніть дізнаватися, які умови пропонують банки, яку суму ви зможете виплачувати щомісяця і при цьому відчувати себе комфортно, що потрібно для кредитування.




Переглянути свої витрати

Хочете сформувати більш розумний підхід до грошей, почніть зі складання бюджету. Запишіть суму свого щомісячного доходу і обов’язкові витрати (квартплата, комунальні послуги, їжа). Подивіться, скільки грошей залишається, і спробуйте зрозуміти, куди ви їх витрачаєте. Для цього достатньо місяць вести щоденник витрат.

Ця корисна практика допоможе виявити нераціональні витрати: платні підписки, якими ви не користуєтеся, невигідний тариф на телефонний зв’язок, шкідливі фінансові звички, на зразок любов до фаст-фуду і імпульсивних покупок. Вирішіть, від чого ви можете безболісно відмовитися, і порахуйте, скільки грошей при цьому зекономите — це стане додатковою мотивацією.

Останні новини:  Учені розкрили таємницю глибокого сну: не будіть тих, хто спить

Почати формувати кредитну історію

Важливий етап підготовки до іпотеки або іншого виду кредитування — формування кредитної історії. Це варто робити ще до того, як зберетеся зробити велику покупку, в часи, коли ви найбільш фінансово стійкі. Пам’ятайте, що банк не має права відмовити в кредиті тільки тому, що раніше ви ніколи не брали позики. Однак нульовий досвід може істотно вплинути на умови кредитування, особливо якщо мова йде про велику суму.


dailynews.kyiv.ua