Чому урагани стають потужнішими в умовах зміни клімату

Сьогодні,   20:30    145

Флорида та інші місця, схильні до штормів, мають адаптуватися до зміни клімату, наголошує британський тижневик The Economist. Видання пояснює, як утворюються потужні урагани в тепліших умовах. Texty.org.ua переклали ключові фрагменти матеріалу.

Через глобальне потепління урагани не частішають, але стають більш руйнівними. Експерти вбачають докази людського впливу в тому, що вітер частіше перевищує 208 кілометрів на годину – швидкість, за якої ураган переходить до четвертого з п’яти рівнів за шкалою Саффіра-Сімпсона.

Останні новини:  У Пенсільванії через століття фотопастка зафіксувала рідкісну куницю-рибалку

Фізика, що лежить в основі цих небезпек, проста. Тепліший світ має тепліші моря, тож більше тепла, що зберігається в цих морях, означає більше енергії, доступної для ураганів. Тепліший світ також має тепліше повітря, яке може поглинати більше водяної пари, що означає сильніші дощі на землі, над якою проходять урагани. І тепліший світ має менше льоду, а отже, вищий рівень моря. Останній погіршує штормові припливи, які вітри урагану штовхають вглиб суші.

Існують розбіжності в думках щодо того, наскільки ці тенденції вже помітні. Але води західної частини Мексиканської затоки, над якою сформувався Мілтон, мають температуру 31°C. Ураган Хелен, який 26 вересня обрушився на Флориду як ураган 4 категорії, а потім спричинив смертоносні повені в Джорджії, Кароліні та південних Аппалачах, незадовго до виходу на сушу зазнав разючої активізації, коли проходив над дуже гарячою водою в затоці.

Останні новини:  Науковці реконструювали зовнішність первісного британця

Шкода, завдана проливними дощами всередині країни, не була безпрецедентною; повені, які зруйнували Ешвіль, штат Північна Кароліна, у 1916 році також були спричинені ураганом (насправді двома). Але кількість води, що впала з неба цього разу, була біблійною: близько 100 мільярдів тонн.