Бабине літо, дощі й аномальне тепло: метеорологиня розповіла, яким буде жовтень в Україні

Сьогодні,   17:14    208


Жовтень в Україні буде ще достатньо теплим, як для середині осені. Про це розповіла Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАН України, пише уніан.

Вона зауважила, що розрахунки щодо прогнозів на місяць роблять світові центри. “Стосовно тієї погоди, яка буде спостерігатися восени, і стосовно температури повітря досить одностайна думка. Практично в усіх прогностичних центрів всі моделі однозначно говорять про те, що у нас і надалі температура повітря буде залишатися аномально високою“, – сказала Балабух.

За її словами, цьому сприятиме як посилення парникового ефекту, так і особливості загальної циркуляції атмосфери, які будуть характерні саме для цього періоду:

Останні новини:  Укргідрометцентр повідомив, як зміниться погода на початку жовтня

Тому очікується, що жовтень може бути в середньому десь на два градуси вищим за норму. Тобто це той прогноз, який давали в кінці літа, – він практично зберігається. Середня за місяць температура повітря може коливатися від 9 градусів на північному сході країни до 13 градусів і вище на півдні країни“.

Щодо розподілу температури протягом місяця, то вона може бути досить високою на початку місяця, аномально високою, а потім поступово знижуватиметься.

Зрештою, жовтень – це центральний місяць осені. А для України характерна така особливість для осіннього періоду, що перша половина місяця у нас, як правило, – це “золота” осінь – суха і тепла погода, а от друга половина місяця – у нас вже випадають опади і, скажімо, температура суттєво знижується“, – сказала Балабух.

Останні новини:  До кінця року в Україні виготовлять 1,5 млн дронів – Шмигаль

Так, додала вона, і цей рік не буде винятком: десь у середині жовтня, в другій його половині, температура повітря може знизитися, хоч і залишатиметься досить високою.

Але от кількість опадів стане значно більшою. Тобто та посуха, яка у нас зараз спостерігалася, дефіцит опадів, який відзначається на всій території країни, – якраз з другої половини жовтня поступово буде зменшуватися, хоча і залишатися досить високим“, – розповіла метеоролог.

Балабух також зауважила, що опади можуть проходити по всій території країни, що сприятиме сільському господарству.




Крім того, на запитання, чи має ще прийти до України “бабине літо”, вона зазначила, що у нас досі триває метеорологічне літо. А вже на цьому тижні ми відчуємо зниження температури, до нас нарешті може завітати метеорологічна осінь.

Останні новини:  У Києві затримали паліїв автомобілів ЗСУ

А після цього, знову ж таки, температура повітря може піднятися і ми з вами побачимо нарешті це “бабине літо”. Вже в жовтні“, – розповіла експерт.

Вона також нагадала, що для жовтня характерне таке явище як тумани. “Загалом в цьому місяці таких явищ може бути значно більше, порівняно з попередніми місяцями, коли у нас панувала антициклональна суха погода, було сонячно і ясно“, – сказала Балабух.

Водночас, зауважила вона, якщо в жовтні до України прийде справжня осінь, то на високогір’я Карпат – навіть зима.


chasdiy.org