Як провести «оздоровлення» ґрунту після збирання картоплі

15.09.2024   08:39    236

Досвідчені городники знають, що після збирання врожаю картоплі роботи на ділянці на цьому не завершуються. Дачники з досвідом пам’ятають, що потрібно провести відновлення ґрунту, щоб наступного року врожай не поступався попередньому.

Подробиці

Якщо після збирання врожаю землю залишити «як є», то її швидко захоплять бур’яни, розвинеться ерозія, родючість знизиться.

Найпоширенішим способом відновлення ґрунту є посадка сидеральних культур. Якщо наступного року на даній ділянці буде знову посаджено картопля, то використовують будь-які сидерати.

Останні новини:  Хитрий спосіб, що дозволяє вирощувати великі головки часнику

Якщо землю планується засіяти іншою культурою, слід дотримуватися правил сівозміни сільськогосподарських рослин. Так, культури-сидерати не повинні бути з однієї родини із рослинами, які будуть висаджені у новому сезоні.

Що і коли сіяти

До 1 вересня городники висаджують майже всі різновиди сидеральних культур: фацелію, ріпак, буркун і т. д. До 15 вересня висівають озиму гірчицю або ріпак. Обмеження пов’язані з тим, більшість культур не встигне наростити оптимальну кореневу систему до холодів, тому ефект буде низьким.

Останні новини:  Досвідчені дачники розповіли, навіщо посипати грядки англійською сіллю

Переорювати чи ні

Відповідь це питання залежить від типу грунту. На суглинках городники рекомендують переорювати сидерати, щоб грунт навесні був пухким. На піщаних ґрунтах це можна не робити. Сидерати в цьому випадку стануть додатковим захистом від розтріскування.