Вчені виявили серію дивовижних знахідок під картиною Леонардо да Вінчі

Сьогодні,   12:30    2086

Серію ескізів та відбитки рук геніального художника Леонардо да Вінчі знайшли під 500-річною картиною, пише Успіх in UA.

З’ясувалося, що да Вінчі спочатку намалював ескіз, потім закинув картину, а згодом намалював остаточний малюнок, яким захоплюються вже протягом століть.

Мова йде про картину Леонардо да Вінчі “Богоматір на скелях”, яка виставлена в лондонській Національній галереї. Науковий аналіз показав, що спочатку був нанесений ескіз малюнків ангела та немовляти Ісуса. Саме цей ескіз був знайдений під картиною, а також відбитки рук, де художник або його помічник наносили фарбу на полотно, повідомляє rbc.ua.

Останні новини:  Науковці знайшли єдину тварину, невразливу для мікропластику

Вчені виявили серію ескізів та відбитки рук під картиною Леонардо да Вінчі "Богоматір на скелях"

Кут голови немовляти Христа був змінений таким чином, щоб його було видно у профіль. А деякі частини кучерявого волосся ангела були видалені.

“У покинутій композиції обидві фігури розташовані вище, тоді як ангел, звернений назовні, дивиться вниз на немовля Христа з тим, що здається набагато міцнішим обіймом”, – розповіли в галереї.

Ці зображення були знайдені, тому що малюнки зроблені з матеріалу, який містив деяку кількість цинку. На картах макрорентгенівської флуоресценції показало, де присутній цей хімічний елемент. Також ескізи було видно через нове інфрачервоне випромінювання, і гіперспектральне зображення.




Попри те, що мазки були вкриті численними шарами фарби й тому були невидимі у видимому спектрі, вони не були приховані від інфрачервоного світла. Тим часом сканування XFR висвітлювало корисні окремі елементи при попаданні рентгенівського світла.

Останні новини:  Залицяння акул уперше зняли на відео: замість букета відкушені зябра

Гіперспектральне зображення, яке виявляє електромагнітну енергію, що виходить від об’єкта, у різноманітних спектрах, дозволило побачити дрібніші деталі, що залишилися. Ця техніка дозволила побачити нюанси, які не можна виявити в жодному окремому спектрі.

Вчені виявили серію ескізів та відбитки рук під картиною Леонардо да Вінчі "Богоматір на скелях"

Сцена, зображена на картині, на якій зображені Діва Марія, Немовля Ісус і немовля Святий Іоанн Хреститель, є другою версією, зробленою Да Вінчі. Він продав першу (яка датується приблизно 1483 роком) приватному клієнту, і зараз вона виставлена ​​в Луврі.

Останні новини:  Фізики створили електромагнітну вихрову гармату

Продаж відбувся під час суперечки з церквою, яка прагнула володіти картиною. Знайдений тут нижній малюнок помітно відрізняється від оригіналу. Остаточна версія набагато ближча до оригіналу – і зрештою була продана церкві.

“Однак ця друга версія – не просто репродукція. Окрім значних коригувань фігур, він також використовує цю версію для дослідження нових видів світлових ефектів на основі його власних досліджень оптики та фізіології людського зору”, – підкреслили в галереї.